Silverringen Pagod av Rosa Taikon - September 2013

2013-09-01 00:00

Rosa Taikon är en nyskapande silverkonstnär som arbetar i romsk tradition. Men hon är minst lika känd som en förkämpe för romernas rättigheter i samhället, en kamp hon tidigare förde tillsammans med sin syster Katarina. Det är mycket tack vare detta arbete som romerna under 1960-talet fick rätt till fast bostad och skolgång. Dessförinnan var de hänvisade till tält och husvagnar på olika platser i treveckorsperioder innan det var dags att flytta vidare.

Rosa berättar att hon som barn kunde vakna på nätterna av ett väsande ljud i husvagnen. Det var när hennes far arbetade vid spritlampan med en liten veke som brann och med ett smalt mässingsrör blåste ut elden över silverstycket, där han hade lagt små silverkulor, granalier, tillsammans med silvertrådar i ett mönster. Hennes arbete är en fortsättning av det hon såg sin far utföra. Hon för traditionen vidare, men i ett modernt formspråk.

I den romska kulturen var silversmide ett manligt hantverk. Av tradition var det inga kvinnor som sysslade med smyckestillverkning. Rosa Taikonen berättar:

Min far Johan Taikon gick som 12-åring i lära hos zigenska guldsmeder i Samarkand. Han var den siste silversmeden bland de svenska romerna och i hans arbeten fanns alltid filigrantekniken tydligt utförd, med den tvinnade fyrkantstråden och de små silverkulorna. Efter min far fanns det ingen som kunde ta över, så jag bestämde mig för att föra traditionen vidare och sökte till Konstfack.

Utställningen Smycken av Rosa Taikon visades på Nordiska museet 21 september 2011 – 8 januari 2012. I den pågående utställningen Smycken visas ringen Pagod.