Skogsrået

2016-11-04 10:41
Huldra forsvant. Av Theodor Kittelsen. Skogsrået och kolaren av Per Daniel Holm 1882.Förutom skogsrå finns också andra sorters rån.

Vad är egentligen ett folktroväsen? I fem blogginlägg framöver ska vi bekanta oss närmare med några av dessa övernaturliga väsen, som påverkat liv och arbete i skog och landsbygd. Etnolog Lena Kättström Höök berättar här om skogsrået. 

Ett övernaturligt väsen som är lite speciellt och väldigt fascinerande är skogsrået. Denna sällsynt vackra varelse råder over skogen och alla villebråd i den. Med list och fräckhet lockar hon män till älskog.

Tron på skogsrået var fortfarande levande ända in på 1900-talet. Sverige är ett land med stora skogar där det arbetade många ensamma män som kolare, timmerhuggare och jägare som kunde få påhälsning av henne. Om hon lyckades förföra en man fick hon makt över honom och släppte inte taget. Man kan säga att hon stalkade sitt offer.

Skogsrået kunde ge tur och jaktlycka men den som avvisade henne fick otur med det mesta och kunde få irra omkring i skogen utan att hitta hem. Motmedel för att bryta hennes makt var att nämna Jesu namn eller att spotta men det bästa var att gardera sig innan man gick ut i skogen genom att lägga stål eller vitlök i fickan eller rita kors med kol på kläderna.

Detta kvinnliga skogsväsen kunde förvända synen på betraktaren och uppträdde som en ung skönhet men hennes rätta jag avslöjades om hennes svans stack ut under kjolen eller om man såg hennes ihåliga rygg. Man kunde också misstänka att det var ett skogsrå om kvinnan var för fint och dyrbart klädd ute i skogen.

I ett västmanländskt rättsprotokoll från år 1685 blev en man vid namn Matts ställd inför rätta för att ha haft olovlig beblandelse med skogsrået. Enligt ett vittne hade han sagt ”att han hafwer haft en i skougen, som war mycket wacker, hwilken Matts föregifwit haft en Sabelskinnsmössa, hwijt kjortel, hwijt förkläde och halsduck, röda regarns strumpor och swarta karduwangsskor”.

Skogsfrun ansåg sig vara skogens härskarinna och krävde respekt. Detta avspeglas i många sägner som till exempel denna från Hova i Västergötland:
”Skogsfrua kom en gång till Åstorps marken [marknad], men ingen kunde veta vem den fina fröken va. Men så va dä en dräng, som fick se, att svansen stack ut lite där bak. Men han va sluger å gick fram te´na ån viska: ’Fröken ska va snäll å hanka in släpet’. Hon visste inte att det syntes. Drängen fick en stor belöning för att han inte va dum å talte om för di andra va han såg.”

Belöningen kunde vara av stort värde. Om det var pengar måste de användas samma dag – annars förvandlades de till torra löv eller något annat värdelöst.

Karaktär och utseende

Under fem månader pågår tävlingen Cosplay <3 folktroväsen, där tre deltagare får skapa dräkter på tema folktroväsen. Vill du skapa en egen dräkt? Hur skogsrået ser ut varierar, och det finns många olika beskrivningar. Hur skulle du gestalta henne? Ladda ner en beskrivning som ger en inblick i hennes karaktär och utseende.

Skogsrået