Smaken är som baken...

2016-11-16 13:36
Gravljus på Skogskyrkogården i Stockholm på allhelgonadagen 1994. Foto: Sören Hallgren, ©Nordiska museet.

Några dagars ledighet i det stora landet i väster gjorde att belysningsbloggen missade höstens stora ljushögtid, Alla helgons dag.

Under slutet av 1800-talet fanns bruket att tända ljus vid avlidna barns gravar på julafton. Efter andra världskriget spreds seden med ljus på gravarna, nu förlagd till allhelgona. Alla helgons dag blev en officiell högtid först 1953.

Då det känns viktigt att lyfta fram Alla helgons dag i en blogg som handlar om ljus och belysning publicerar jag en länk jag till Nordiska museets app "Årets dagar", http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/alla-helgons-dag. Klicka på länken så kan du läsa vad mina duktiga kollegor berättar om högtiden.

Appen Årets Dagar är trevlig att ha nedladdad i sin helhet, där lär man sig allt om kända och okända dagar. (Om du vill ladda ner appen kan du göra det här: http://aretsdagar.nordiskamuseet.se/).

I USA riktades min uppmärksamhet, förutom mot presidentvalet, också mot butiker med belysningsföremål. Det underbaraste jag såg var dessa ljuskronor i färgat blåst glas i så kallad "venetian style" från Primo Lighting i New Jersey i östra USA. Dessa handgjorda kronor fanns i flera lampaffärer i San Francisco och är att betrakta som konstglas. Jag har inte sett dem i Sverige (ännu) men kanske finns de även här? 

Lamporna är vad som i mitt föräldrahem skulle ha kallats "fulsnygga" och även om de inte ger det mest optimala ljuset skulle jag bli pigg och glad av att varje dag mötas av den blåaktiga lampan hemma. Frågan är bara var jag skulle placera den...

Har du träffat på någon fulsnygg lampa? Dela med dig av upplevelsen genom att skicka en digital bild till belysningsbloggen!