Snöstjärna

2016-12-08 16:21
Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.Foto: Jessika Wallin, Nordiska museet.Foto: Jessika Wallin, Nordiska museet.

I museets julgran i stora hallen hänger i år 500 handgjorda julgransdekorationer. Några av dem är tredimensionella snöstjärnor, tillverkade av museets dekoratör Lena Nilsson. Här kommer några tips på hur du kan göra egna.

För att göra grundmodellen av stjärna, en endimensionell variant, använder du nedanstående beskrivning. Den enkla stjärnan träs på grenarna i granen, längst ute på spetsarna. Öva dig genom att göra olika varianter av den enkla stjärnan.

Vill du göra en tredimensionell stjärna som den på bilden överst, klipp tre likadana stjärnor men utan hålet i mitten. Sy sedan ihop de tre stjärnorna på mitten, gärna på symaskin. Vik därefter ut ”sidorna” som i en bok. Det är bra om du hittar ett papper som går att sy i, och som inte är för tunt. I beskrivningen nedan rekommenderas origamipapper eller mönsterpapper.

Beskrivning

Beskrivning (Pdf med mall)

1. Klipp till ett ark ca 12×12 cm. Vik fyra gånger enligt de streckade linjerna i mallen (se pdf som du laddar ner via länken ovan).
2. Klipp ut mallen och klipp sedan bort de gråmarkerade partierna.
3. Lägg den utklippta mallen på det vikta papperet och rita av. Klipp efter strecken, veckla ut och du har en snöstjärna.

Du kan också använda din fantasi och göra egna mallar.

Det här behöver du

Sax
Tunt papper
Blyertspenna
Det är bra med ett tunt papper för bästa resultat. Prova gärna olika papperstyper. Om du kan få tag på origamipapper eller mönsterpapper är det allra bäst.

Mallen har tagits fram av museets dekoratör Lena Nilsson, som också skapar alla unika handgjorda dekorationer till julgranen i stora hallen.