Strålande blommor

2014-12-03 10:00

Det är något särskilt med när det glittrar och glimmar. Det har jag alltid tyckt. Kristallkronor, paljetter, ädelstenar och julgransglitter; fascinationen är densamma. Då som nu.

På pappershandeln som fanns i Hörnefors där jag är uppväxt, såldes varje år till jul både julgransglitter och gnistrande girlanger. Och julgransbelysningar och ljusslingor. Jag brukade titta och känna och hänföras. Ett år hade de en alldeles särskilt fin belysning. Den bestod av tio små kulörta lampor med kronbladsringar i transparent plast i samma färger som lamporna. Under varje kronbladsring fanns en krans av sliverglitter.

Jag tyckte att slingan var formfulländad och oerhört vacker. På något vis lyckades jag skaffa en sådan slinga. Jag gissar att jag tjatade mig till den, men jag kommer inte längre ihåg. Det här måste ha varit någon gång i början eller mitten av 1980-talet. Hursomhelst var den mycket omtyckt och jag lekte och dekorerade med den tills slingan var så nött att den nästan inte hade något glitter kvar och några kronblad var avbrutna. Vad som hände med den kommer jag inte heller ihåg, men den slängdes antagligen när den var allt för nött och inte längre fungerade.

För ett tiotal år sedan kring jultid var jag på Mattex antik strax utanför Umeå. I den lite billigare avdelningen fanns precis en sån slinga som jag hade när jag var liten. 20 kr kostade den. När jag såg den kom alla minnen tillbaka och jag tyckte att den var lika fin som då. Ljusslingan hamnade säkert i det billiga rummet för att den ansågs för smaklös och kitschig, men jag hade kunnat betala 200 kr och den hade ändå varit värd det. För mig är den fortfarande oerhört vacker.

Sedan dess har den varit med varje år i tallris eller i julgranen. Den glittrar så det sprakar när den är tänd. Nuförtiden är jag mycket försiktigare med den än när jag var liten, men trots det nöts den och häromåret slocknade den till min stora sorg helt. En lampa hade gått sönder och jag hade inga kvar i reserv. Jag letade överallt i elaffärer och på loppisar, men det gick inte att hitta rätt typ av reservlampor längre. Men slänga den kunde jag inte.

Alldeles för ett kort tag sedan fick jag en oöppnad förpackning reservlampor av precis rätt modell av en vän.

Lyckan var fullständig. Det blir en strålande jul i år med.

Daniel Grankvist

Jag som skriver heter Daniel Grankvist och har samlat på julgranspynt i snart 20 år. Under de tider av året då jag inte julpyntar ägnar jag mig bland annat åt trädgårdsarbete och loppisbesök. Min blogg hittar du här: http://danielgrankvist.blogspot.se/

4 december

I morgon bloggar bloggar textilhantverkare Emma Frost om återbruk och göra-själv.