Superstjärna och teorin om jul på jul

2014-12-17 14:04

En hatkärlek till julpynt hur hanterar du den? Vi, David, Roland och Pernilla i Fuldesign har faktiskt funderat rätt mycket över det här.

Visst älskar vi julpynt men det finns ett stort men, det kan bli för mycket och för smetigt och för mos, grädde, sockervaddssött. Frågan är hur du håller dig på rätt sida av julsmetavgrunden? Många har provat en av våra favoritteorier att “mer är mer” som ofta funkar rätt bra. Att känns det inte okej så pynta lite till och då blir det bättre och roligare. Men med julen så funkar det inte. Det är lätt att drunkna under all kitsch och det blir svårt att ta sig upp till ytan för att andas.

Vår formel i Fuldesign har varit att bara ha ett jul med i allt julpyssel. Att alla julsymboler är så starka så parar vi ihop något juligt med något som inte är kopplat till julen så tar julkomponenten alltid över och målar den andra saken julig. Vi har provat med en mängd olika traditionella julprylar och pynt, det funkar varje gång.

Ett av våra första försök är vår Superstjärna. Vi införskaffade en ganska enkel vit stjärna i papper. Den hade små små hål.Vi ville ha en stjärna som var tuff och cool så vi köpte ett gäng serietidningar i ett antikvariat. Tidningar med superhjältar och mycket färg på sidorna och sånt där fint lite strävt papper. När vi satt och bläddrade i tidningarna föll vi för Hulkens utstrålning och gröna färg, det blev en hulkgrön superstjärna.

Vilken sorts stjärna det blir beror på vad du väljer för tidningar. Du kanske vill ha en min häst eller Starlet stjärna? Eller kanske Acke eller Lilla Fridolf? Sitter du just nu och funderar på vad du ska göra med dina 40 st Kalle Anka pocketar eller vad man kan ha för nytta av alla gamla Mangatidningar du sparat? En stjärna!

1. Du behöver en stjärna, tidningar, en sax, en pensel, vanligt papperslim som blir genomskinligt när det torkar (det blir de flesta vanliga billiga vita lim), en burk att hälla lim i och lite vatten i ett glas.

2. Börja med att klippa ut massor med bilder ur tidningarna. Du behöver bilder i alla storlekar. Ett tips kan vara att sortera bilderna efter färg så kan de olika uddarna i stjärnan får olika färg. Vi valde att ha tre uddar i grön Hulk färg och två uddar i rödbrun färg.

3. Det är bra att vara flera som klipper för det tar tid. Klipp bilderna lite rundade då smälter de in i varandra när de hamnar på stjärnan.

4. Häll upp lim i burken. Häll vatten i limmet, det ska bli en konsistens som är lite tjockare än filmjölk.

5. Pensla en liten bit av stjärnan där du vill sätta din bild. Det var här det blev kladdigt med alla hål.

6. Fäst bilden på stjärnan. Limma över bilden. Fortsätt likadant med nästa bild.

7. Fortsätt sätta på bilder och pensla även ovanpå bilderna, försiktigt bara så du inte får stjärnan allt för blöt då kan den bli lite svår att jobba med. Men var inte orolig ifall stjärnan blir lite bucklig det rätar ut sig när den torkar. Fortsätt runt alla uddar på stjärnan. Man kan försiktigt arbeta flera stycken samtidigt på stjärnan och ha den i mitten av bordet.

8. Avsluta med att pensla hela stjärnan med ett lager lim. När limmet torkat så blir ytan glansig, du kan pensla på ytterliggare ett lager lim om du vill ha den ännu lite mer glansig.

9. En superstjärna klar.

10 Så här ser den ut tänd.

Fuldesign är en designgrupp som genom konst, produktformgivning, utställningar, inredningar, workshops, föreläsningar och handarbete vill frigöra sig från perfektionshetsen och det tråkiga snygga. 

Genom sina konst- och designprojekt utforskar Fuldesign människors uppfattningar om smak och vem som har makten över att definiera vad som är god smak. Det handarbetade, egendesignade och unika hyllas som motsats till den standardiserade estetiken. Fuldesign omfattar även sociala kulturella projekt där fokus ligger på aktion och interaktion med ett kritiskt öga riktad mot samtiden och omvärlden, ett alternativ till jakten på perfektion. Fuldesign skrapar på ytan och lyfter fram det fula som en befriande kraft.

Webbplats: www.fuldesign.se

18 december

I morgon skriver Andreas Engvall, som till vardags bloggar på Sockerbiten, om den välbekanta Aladdinasken.