Tjugondag Knut dansas julen ut

2017-01-10 17:49
Här slängs granen ut. Foto: KW Gullers 1945Nordiska museets julgransplundring 2013. Foto: Karolina KristenssonNordiska museets julgransplundring 2013. Foto: Karolina Kristensson

Den 13 januari infaller allra sista dagen i det långa julfirandet som inleds redan med första advent, dagen kallas tjugondedag jul eller tjugondag Knut. ”Tjugondag Knut körs julen ut”, ”tjugondag Knut dansas julen ut” eller ”tjugondag Knut kastas granen ut” är några samtida talesätt som beskriver vad som då sker, medan ”Knut driver julen ut” är ett uttryck av äldre datum.

Längre tillbaka i tiden var det trettondedag jul, den 6 januari, som betecknade julens avslutning, vilket fortfarande är fallet i de flesta utomnordiska länder. Knutsdagen firades dagen därpå med karnevalsliknande festligheter. I slutet av 1600-talet flyttades Knutsdagen och julens avslutande fram ungefär en vecka till 13 januari. I vissa delar av landet firas än idag ”Knutmasso” eller ”Knutsmäss” och på sina håll, band annat i Gimo, lever fortfarande den äldre seden att klä ut sig till ”Knutgubbe” kvar.

Enligt nuvarande tradition är det dock i första hand den här dagen man tar bort juldekorationerna och i samband med julgransplundringen, eller som den också kallas julgransskakningen, kastar ut granen. Sedan 1870-talet har seden med julgransplundring sett i stort sett likadan ut. Från 1900-talet och framåt förknippas den i första hand med barn och godis och firas såväl i hemmen som offentligt. Man dansar kring granen, leker lekar och julgranen kläs av och plundras på sina sötsaker, exempelvis smällkarameller, för att sedan kastas ut. Vanligtvis får varje barn också en påse godis och eventuellt en liten sak med sig hem från kalaset.

Sista versen av den kända julsången ”Raska fötter springa  tripp, tripp, tripp” skriven av Sigrid Sköldberg-Pettersson och Emmy Köhler 1901 skildrar just denna avslutande fas av julfirandet:

Snart är glada julen slut, slut, slut
Julegranen bäres ut, ut, ut.
Men till nästa år igen
Kommer han vår gamle vän,
Ty det har han lovat.

Nordiska museets traditionsenliga, och vanligtvis mycket välbesökta, julgransplundring äger i år rum 15 januari.