Torrsommar i hagmarkerna

2016-08-18 08:10

Tänk vilken torr och solig sommar vi haft!


Vi har inte fått mer än   106 mm regn här på Julita under juni, juli och hittills i augusti. Det får man beteckna som en torrsommar.

Nu är det nästan tröstlöst att sätta upp stängselstolpar. Jorden är så torr så den känns som betong eller så rasar jorden ned igen i det hål man försökt göra med spettet!


Istället har det varit goda förutsättningar för att köra med den traktorburna betesputsen på de små åkertegarna. Traktorn drar mindre bränsle när gräset är torrt än när det är fuktigt och blött. Dessutom blir det snyggare slaget när det är torrt och det nya gräset får lättare att spira och växa upp på nytt.

I början av betesputsarperioden slog jag marker med dålig åtkomst och bärighet för traktorn där det ett ”normalår” är blött och fuktigt. För att kunna komma till vissa åkertegar kan det hända att jag måste köra tvärs över flera diken men de är i år torrlagda och oftast inget problem att passera. Det är tyst i diken och bäckar – inget porlande ljud!


Däremot spelar de vi i dagligt tal kallar syrsor rekordtidigt i år, redan 20 juli om jag minns rätt!

Lika tidiga var björkarna att ”fröa sig” och björkfröet ligger i drivor på sina håll. (I stadens rännstenar kan man också se dessa drivor av björkfrö).


En del björkar har på grund av torkan ”höstat sig” och bladen blir gula i förtid. De liksom ger upp för i år på något vis och drar tillbaka näringen till rötterna och satsar på nästa år istället. Men så brukar det ju vara en torrsommar.

Vidare har  sälgen, som vanligt, kollapsat och har bruna blad. Jag tror de får någon svampinfektion eller något men just detta fenomen brukar ju uppträda varje år, så det höjer jag inte på ögonbrynen för.


Även arrendatorns vete på åkrarna ”brådmognar” i det soliga och torra vädret. Jag kan med mitt bonde öga se skillnaden i mognadsgrad till och med mellan morgon och kväll samma dag, den mognadsprocess som brukar ta veckor annars!


Det blev mycket torra fakta det här!


Men mitt bestående intryck är just TORRSOMMAR!