Tre deltagare startar sin resa

2016-11-27 11:49
Elin Jakobsson, Göteborg.Rickard Nilsson, Göteborg.Kelly Colbell Heyl, Limhamn.

Just nu förbereder sig tre deltagare i tävlingen Cosplay <3 folktroväsen på att börja sin resa, med research och materialval för tre unika dräkter. Alla tre är aktiva inom cosplay, och har en stark passion för dräktskapande och att gestalta karaktärer.

Det blir en resa både bland folktroväsen och dräkthistoria, mot dräkter som ska skapas utan tydliga förlagor. I dräkterna speglas väsenas karaktärer, och det lilla vi vet om hur de egentligen såg ut. Till sin hjälp har deltagarna museets experter inom etnologi och dräkthistoria.

Spricker troll i solen? Hur känner man igen ett skogsrå? Och är älvor alltid väna och snälla?

Den 30/11 träffas deltagarna för en bakom kulisserna-träff på Nordiska museet, för att med hjälp av museets intendenter, bibliotekarier och arkivarier dyka djupare i arkiv och föremålssamlingar. Med hjälp av källorna ska de lära känna troll, skogsrån, vittror, älvor, varulvar och andra väsen. Kl. 18.00 den 30/11 blir det också ett öppet föredrag med Sveriges främste expert på folktroväsen, folklivsforskare Ebbe Schön. Fri entré till museet från kl. 17.

Kelly, Elin och Rickard

Som vi meddelade tidigare är det Kelly Colbell Heyl, Elin Jakobsson och Rickard Nilsson som fått möjlighet att delta i tävlingen Cosplay <3 folktroväsen. De kommer att berätta om sig själva och om arbetet med dräkterna i kommande inlägg här på bloggen. Men först en liten introduktion:

Kelly Colbell Heyl är 22 år och student i scenproduktion vid Malmö Högskola, och praktikant på SVT Malmö kostym.

– Jag älskar att skapa saker och har i princip hållit på med det hela livet. Cosplay har bara varit i mitt liv i 2 år, men skapandet har alltid funnits där. Cosplay för mig är som en konstform. Här kan jag rita, använda olika hantverk, sy-kunskap och använda min fantasi. Men framförallt får jag chansen att skapa något och ge liv. Från timmar av research lär jag mig om karaktären för att sedan lägga dubbelt så mycket tid på att ge den liv och en fysisk form.

Jag älskar att gestalta magiska karaktärer, lite grymma kvinnliga krigare, eller wizards. Jag har till och med gjort egna mönster med mycket armor och olika typer av kläder. Jag älskar också sagolika klänningar och är galet kär i sammet, så jag gjorde Arwens, från Sagan om ringen, cranberry dress. Det blev mycket handsömnad och mycket tyg.

Rickard Nilsson är 32 år och kommer från Göteborg. Till vardags arbetar han som systemvetare på ett IT-företag.

– Jag har spelledarbakgrund inom Drakar och Demoner och har lajvat älvfolk flera gånger på olika lajv i Sverige. Rolltolkningarna har alltid föregåtts av research inom nordisk och keltisk mytologi och folktro. Att skapa dräkter har varit en passion jag haft i över 15 år, och den kreativa processen att skapa en dräkt med inspiration från natur, människors känslor och vidskepelse är spännande. Genom processen väcks ett eget väsen till liv med personlighet, nycker och mål.

Cosplay är för mig en social arena där kreativa människor kan mötas och inspirera varandra. Det är också en rörelse där alla får vara med, där människor lyfter upp varandra och delar med sig av sin prestige. Jag har skapat dräkter själv sedan 2001 via levande rollspel men börjat cosplaya först på senare år när jag studerade i Skottland.

Elin Jakobsson är 22 år och modiststudent på Tillskärarakademin i Göteborg.

– Cosplay är en stor del av mitt liv och jag lägger massor med pengar och tid på det. Jag har också alltid varit en historienörd och innan jag cosplayade så lajvade jag mycket. Just historienörden hos mig fick en tidig förkärlek till allt som innebar mytologi, och jag älskar mytologi i alla kulturer och slag, men just den nordiska är mig varm om hjärtat för den är så mörk, vilket jag älskar. Cosplay är en värld där jag kan utlösa all min kreativitet utan att bli dömd av likasinnade, en värld där jag får dela kunskap och lära andra vad jag lärt mig om inom cosplay. Störst av allt för mig är gemenskapen inom cosplay.

Svenska folktroväsen tycker jag känns råa och starkt kopplade till naturen och mörkret som finns här i Norden. Jag tycker om att läsa om dem, kanske för att jag gärna drar mig till de mer mörka tvistade versionerna av varelserna som skogsrån, havsrån, gastar, lyktgubbar, troll, mjölkharar m.m.

Följ deltagarnas resa

Här på bloggen berättar vi om deltagarnas resa, en upptäcktsfärd bland svenska och nordiska folktroväsen, och en resa mot färdiga dräkter att visa upp på Cosplay SM 2017. Håll även utkik i museets sociala medier för tips och överraskningar om cosplay och folktroväsen. Gör du egna dräkter på tema folktroväsen? Tagga gärna bilder med #nm_cosplay !