Två steg framåt - och ett tillbaka

2016-09-14 22:00
John diskuterar hur två olika fönster skall kunna bli ett kyrkfönster i utställningen.Byggnadsantikvarie  Emmelie Folkesson vid Överjärva byggnadsvård.Utställningsgalleriet v. 37, mellanväggarna är på plats, intill varje öppning skall en liten dörr till barnspåret placeras.

Dagen bjöd på både med- och motgångar.

Verkstadschefen John och jag besökte Överjärva byggnadsvård i jakten på fönster till utställningen. Varierande tillgång till dagsljus har begränsat eller möjliggjort olika aktiviteter inomhus. Fönster som ljusinsläpp är därför viktiga i en utställning om ljus och belysning. Flera fönster har vi redan tillgång till, nu letade vi efter ett kyrkfönster och ett fönster från en borgerlig bostad från 1880-talet. 

Vi hittade det vi sökte mycket tack vare byggnadsantikvarie Emmelie Folkesson på Överjärva. Hon hjälpte oss också att välja lås, knoppar, dörrtrycken och nycklar till de små dörrarna i den kulturhistoriska delens barnspår. Förutom att vara rätt beslag till dörrar från olika århundraden måste de vara nätta för att inte se överdimensionerade ut på de små dörrarna.

Glad och nöjd tillbaka på jobbet fick jag beskedet att den vackra korsstygnsduk som jag skrivit om tidigare blivit utdömd av kemtvätten:

Duken har 0 hållfasthet och är en katastrof vad gäller färgäkthet, DEN skulle fälla kraftigt vid tvätt. 

Man misstänker att tillverkarna experimenterat med något material. "Duken klarar inte en våtrengöring, fibrerna kommer att lösas upp och bli en sås".

Dagens resultat: två fönster plus, en duk minus.