Uppesittarkväll – en föränderlig tradition

2016-12-23 15:09

I kväll är vi många som gör de sista förberedelserna inför julen. Julmaten lagas, julklappar slås in och en närkamp med julgransbelysningens sladdtrassel utkämpas. När allt är klart, eller i alla fall så mycket vi hunnit med, tar nästa steg i julförberedelserna vid. Runt om i landet samlas vi till uppesittarkväll  i TV:ns sken. En gammal tradition i ny form.

Uppesittarkvällar är inget nytt. I bondesamhället var uppesittarkvällarna många under de mörka årstiderna. I ljuset från brasan samlades familjen och gårdens folk för att utföra sina sysslor, snickra, karda, sy och laga. Det var inte ett specifikt förberedande enbart inför julen.

I takt med teknikens utveckling, som möjliggjorde ett gott inomhusljus året runt, minskade så småningom behovet av gemensamma uppesittarkvällar i vardagen. I spåret av detta förändrades också uppesittarkvällen och kom framför allt att förknippas med dagen före jul, en kväll som ofta innebar extra mycket sysslor. Då förändras också uppesittarkvällens bestyr mer till att tillhöra kvinnan i huset. Under dessa uppesittarkvällar blev radion ett sällskap för många kvinnor runt om i landet. Under 25 år var Maud Reuterswärds radioprogram Endast mamma är vaken, en trogen tradition i julförberedelserna.

På 1980-talet var det TV:ns sken som lockade både män, kvinnor och barn till uppesittarkväll dagen före jul. Här samlades såväl familjer som ensamma när TV erbjöd rimstugor och julvakor. När Bingolotto 1995 lanserade sitt program som just uppesittarkväll, kopplades uppesittarkvällen tydligt till TV:ns utbud.

TV:s uppesittarkvällar har i dag blivit en tradition hos många. En tradition som öppnar upp för gemenskap, ett tillhörande och delaktighet även om kvällen tillbringas i ensamhet.

Förra året förvärvade jag ett par Bingolotter till Nordiska museet samlingar. Lotterna tillhörde Lena och Teodor, ett äldre par bosatta i Stockholm. De har följt Bingolottos uppesittarkväll nästan sedan starten. Då bodde deras barn ännu hemma och deltog i spelandet. I dag har barnen flyttat ut men traditionen med uppesittarkvällen framför Bingolotto är kvar.

– Det är en tradition för oss. Framför TV:n äter vi varsin smörgås med en första skiva julskinka och så dricker vi kaffe. Det viktiga är egentligen inte att vinna. Vi spelar för gemenskapen att vara med.  Det är mysigt att höra alla som ringer och berättar om vad de gör. Ofta känner man igen sig, säger Lena.

Teodor köper fortfarande Bingolotter till sina barn och nu även sina barnbarn så att de kan fortsätta den tradition de en gång startade gemensamt. 

– Det är kul att vi skapat en tradition som lever vidare.

I kväll kommer Lena och Teodor tillsammans med omkring 2 miljoner andra personer slå sig ner framför Binglottos uppesittarkväll.

Berätta för oss

Det här var en av alla de berättelser kring Bingolottos uppesittarkväll som finns runt om i landet. Hur ser din berättelse ut? Vi på Nordiska Museet vill gärna veta!

Vi är alla en del av vår samtid och samtidens historia skriver vi tillsammans. Så nu hoppas jag att du vill hjälpa oss att få mer kunskap om denna tradition kring uppsittarkvällen.

Berätta lite om dig själv, namn, ålder, yrke och härkomst. Sen är det fritt fram att berätta om din uppesittarkväll, positivt eller negativt.  Skicka gärna med fotografier från din uppesittarkväll.

E-post: cecilia.wallquist@nordiskamuseet.se. Vanlig post: Cecilia Wallquist, Nordiska museet, Box 27820, 115 93 Stockholm.

Stort tack för att du bidrar till vår gemensamma historia. Jag ser fram mot din berättelse.

God kväll och en riktigt God jul.

 

Wallquist, Cecilia

Intendent

Kunskap och förmedling

08-519 546 17

cecilia.wallquist@nordiskamuseet.se