Uppesittarkväll – en föränderlig tradition

2016-12-23 15:09

I kväll gör många de sista förberedelserna inför jul. Maten lagas, klappar slås in och en närkamp med julgransbelysningens sladdtrassel utkämpas. När det mesta är klart, samlas många till uppesittarkväll i TV:ns sken. En gammal tradition i ny form.

Flera uppesittarkvällar i det gamla bondesamhället

I bondesamhället var uppesittarkvällarna många. I ljuset från brasan samlades familjen och gårdens folk för att utföra sina sysslor, snickra, karda, sy och laga. Det var inte ett specifikt förberedande enbart inför julen.

Uppesittarkväll till jul

När elektiskt ljus infördes i hemmen under 1900-talets första hälft minskade behovet av gemensamma uppesittarkvällar i vardagen.

Uppesittarkvällen kom framför allt att förknippas med dagen före jul, som ofta innebar extra mycket sysslor. Då förändras också uppesittarkvällens bestyr mer till att tillhöra kvinnan i huset.

Radion blir sällskap för kvinnor

Under dessa uppesittarkvällar blev radion ett sällskap för många kvinnor runt om i landet.

Under 25 år var Maud Reuterswärds radioprogram Endast mamma är vaken, en trogen tradition i julförberedelserna.

TV lockar hela familjen

På 1980-talet var det TV:ns sken som lockade både män, kvinnor och barn till uppesittarkväll dagen före jul. Här samlades såväl familjer som ensamma när TV erbjöd rimstugor och julvakor.

När Bingolotto 1995 lanserade sitt program som just uppesittarkväll, kopplades uppesittarkvällen tydligt till TV:ns utbud.

Berättelse som lämnats till museet

För några år sedan förvärvade Nordiska museets intendent Cecila Wallquist ett par Bingolotter till museets samlingar.

Lotterna tillhörde Lena och Teodor, ett äldre par bosatta i Stockholm. De har följt Bingolottos uppesittarkväll nästan sedan starten. Då bodde deras barn ännu hemma och deltog i spelandet.

Uppesittarkväll med Bingolotto

– Det är en tradition för oss. Framför TV:n äter vi varsin smörgås med en första skiva julskinka och så dricker vi kaffe.

Det är mysigt att höra alla som ringer och berättar om vad de gör. Ofta känner man igen sig, säger Lena.

Traditionen förs vidare

Teodor köper fortfarande Bingolotter till sina barn och nu även sina barnbarn så att de kan fortsätta den tradition de en gång startade gemensamt. 

– Det är kul att vi skapat en tradition som lever vidare.

I kväll kommer Lena och Teodor tillsammans med omkring 2 miljoner andra personer slå sig ner framför Binglottos uppesittarkväll.

Berätta för oss om din uppesittarkväll!

Hur ser din berättelse ut? Vi på Nordiska Museet vill gärna veta!

Berätta om dig själv och skicka gärna fotografier

Berätta lite om dig själv, namn, ålder, yrke och härkomst. Sen är det fritt fram att berätta om din uppesittarkväll, positivt eller negativt. Skicka gärna med fotografier från din uppesittarkväll.

Kontaktuppgifter

E-post: cecilia.wallquist@nordiskamuseet.se. Vanlig post: Cecilia Wallquist, Nordiska museet, Box 27820, 115 93 Stockholm.

Tack för ditt bidrag!

Stort tack för att du bidrar till vår gemensamma historia. Jag ser fram mot din berättelse.

God kväll och en riktigt God jul önskar museets intendent Cecilia Wallquist.