Vad är gammal?

2014-06-25 09:00

Innan utställningens titel var bestämd arbetade vi med arbetsnamnet ”Att vara gammal i Sverige”. Men snart insåg vi att alla i projektet hade olika uppfattningar om vad gammal är. När är man egentligen gammal?

I mitt arbete har jag mött ytterst varierande svar på den frågan. Ett 8-årigt barn svarade mig att jag var gammal. Jag är 41, för mig är det inte gammalt?  Eller som Molly 92 sa ” Gammal är när man inte kan klara sig själv. Jag börjar bli gammal nu…jag har hemtjänst som hjälper mig med mat och tvätt”
Många har sagt ”Jag vill gärna nå en hög ålder men jag vill inte bli gammal”.

Flera av dem jag har intervjuat, kopplar kroppens avtagande förmåga till att bli gammal. Rädslan inför detta är stor och jag har mött den hos både yngre och äldre. Att inte kunna ta hand om sig själv, att bli beroende av andra och att andra, mer eller mindre, tar kommandot över ens liv.
Som Ruth 94 sa ”Det är inget intressant med att vara gammal, man gör ju ingenting, kroppen vill inte. När jag var ung var jag engagerad, social och duktig… nu sitter jag bara ensam och väntar på hjälp”

Att behöva hjälp är egentligen inget konstigt. Vi behöver hjälp genom hela livet. Som barn behöver du hjälp för att lära dig att gå och prata, som tonåring behöver du hjälp att finna dig själv och som vuxen behöver du hjälp att ta ansvar och möta svårigheter. Att som gammal då behöva hjälp när kroppen inte orkar, är bara ännu ett naturligt skede i livet då vi behöver extra stöd.

Men kropp och sinne hänger inte nödvändigtvis ihop. Som José 83 sa till mig, ”Jag är samma person som alltid fast jag ser gammal ut men inuti är jag ung. Men det förstår inte min kropp och det är bara att acceptera.”

Genom intervjuerna framgår tydligt hur djupt rotat behovet att klara sig själv är. Då den egna förmågan inte längre räcker, sviktar självförtroendet och många skäms. Men vem säger åt oss att känna så och varför? Är det den egna rösten eller är det någon annan.

img_3262.jpg

Så att vara gammal kan för många kännas som en motgång men med ett utifrån perspektiv kan även fördelarna ses. För gammal består också av många kunskaper och erfarenheter som samlats genom livet.

Som Teodor 11 år sa ”Jag frågar alltid morfar för han kan så mycket”.

Eller Einar 10 år som gärna besöker äldreboendet. ”Jag tycker om att vara på Vaukagården. Det är så lugnt där och dom gamla har så mycket spännande att berätta”. Och när Elsa 10 har bekymmer så går hon helst till sin farmor.

Så att inte längre kunna göra allt det där man förut kunde betyder inte att man inte kan. Det betyder bara att man kan på annat sätt .