Varulven

2016-11-13 08:36
Loup Garrou, 1857. M. Maurice Sand. Wikimedia Commons.Vargen från Ansbach, Tyskland, 1685. Wikimedia Commons.I Nordiska museets arkiv finns berättelser om möten med varulvar.

I Sverige har vi egentligen inga berättelser om vampyrer, men tron på varulvar har däremot varit väldigt utbredd i hela landet. En varulv är enligt folktron en man som frivilligt eller genom magi tillfälligt förvandlas till varg, björn eller hund. Var är ett gammalt namn för man eller människa och ulv betyder varg, så det blir manvarg = varulv.

Varulv kunde en man bli om hans mor utövat trolldom genom att krypa genom en ”fölhamn”, det vill säga fosterhinnan efter ett nyfött föl, för att själv få en smärtfri förlossning. Om barnet var en flicka blev hon mara. Man kunde förvandlas till varulv om man hade förolämpat en trollkvinna. I norra Sverige och även i kontinental tradition tog man själv initiativet till att förvandlas. Allt som behövdes var ett bälte, tillverkat av en strimma rygghud från en person som hade hängt sig eller blivit avrättad. Genom att krypa genom bältet eller knäppa det om midjan förvandlas man till varulv eller manbjörn.

Förvandlingen sker vanligtvis vid midnatt och under fullmåne. De värst drabbade blev vargar varje natt. Vissa kunde förvandlas varje vecka, och andra bara på julafton. Förbannelsen kan brytas genom att någon som möter varulven ropar hans dopnamn.

Varulven, eller manvargen, ansågs vara speciellt ute efter gravida kvinnor. Om han lyckades riva ut det ofödda barnet ur kvinnans livmoder och äta upp dess hjärta eller dricka dess blod – då blir han löst ur förvandlingen. Särskilt tragiskt är det om kvinnans egen make är varulv och försöker komma åt sitt eget, ofödda barn som i denna sägen från trakten av Sölvesborg i Skåne:

”En torpare och hans havande hustru höll på med slåttern och då det var bra väder och fullmåne höll de på långt in på natten. När midnatt nalkades kände mannen en obehaglig oro och urskuldade sig till hustrun att han behövde gå avsides för att slå en drill, men förmanade henne:
  -Kommer det en folkilsken hund när jag är borta, så slå den med tjugskaftet, men stick inte med gaffeln!
   Hustrun blev förbryllad men lovade göra som han hade sagt. När mannen hade varit iväg en kort stund kom ett vilddjur rusande fram mot kvinnan. Hon blev fruktansvärt rädd men mindes vad maken hade sagt och drämde till odjuret med hötjugan. Djuret hoppade nu upp mot henne och för att skydda sig och sitt foster slog hon det över käftarna så att det vrålande smet därifrån. Under tumultet hade det fått tag i hennes rödvitrandiga förkläde och slitit med sig en bit av tyget.
   En stund senare återvände hennes man till ängen, men hon tyckte sig kunna ana där i det bleka månljusets sken att han var alldeles mörbultad och svullen i ansiktet. Mannen låtsades som ingenting, utan tog sitt redskap åter och fortsatte med sina slåtterbestyr. Men hustrun var så uppriven av vad hon hade varit med om att hon inte kunde fortsätta arbeta förrän maken fick veta. Det var då hustrun uppdagade den fasansfulla sanningen. Det var han, hennes egen man, som nyss hade försökt bli kvitt sin varulvsförbannelse på sin hustrus och sitt eget ofödda barns bekostnad. Han hade försökt döda både henne och barnet. När mannen hade öppnat munnen hängde det nämligen röda och vita trådar mellan tänderna.”

Den förvandlade varulven är ofta en varg på två ben, men han kan också springa på tre ben. Det fjärde benet håller han ut som en svans, eftersom han saknar svans. Han har ofta rivsår i ansiktet. Kännetecken på att en människa är en varulv är sammanväxta ögonbryn. Han kan också ha en hårtofs mellan skulderbladen.

Under medeltiden var många fast övertygade om existensen av varulvar. I Frankrike under 1500-talet avrättades en mängd människor anklagade för att vara varulvar. Efter andra världskriget var det ett återfall av varulvstro i nordvästra Tyskland och så sent som 1972 var det ett utbrott av varulvshysteri i Trelleborg som även spred sig till Jakobsberg utanför Stockholm. Det kan kanske jämföras med dagens clownskräck som sprids över landet även om det är lättare att maskera sig till clown än att uppträda som varulv.

Karaktär och utseende

Under fem månader pågår tävlingen Cosplay <3 folktroväsen, där tre deltagare får skapa dräkter på tema folktroväsen. Vill du skapa en egen dräkt? Ladda ner en beskrivning som ger en inblick i varulvens karaktär och utseende.

Varulven