Vilket är ditt favoritäpple?

2014-09-11 14:34

Frågan dyker upp i äppeltider. Mitt svar brukar variera. Får jag frågan i augusti blir svaret kanske Hampus eller Gyllenkroks Astrakan, i september Södermanlandskalvill, i oktober Åkerö och i november Ingrid Marie. Nästa år säger jag troligtvis något helt annat. Det finns hundratals äppelsorter som går att odla i Sverige och man upptäcker nya favoriter. Och vissa äpplen smakar helt enkelt bättre vissa år.

Det är inte bara smaken som avgör vilka som blir favoriter så klart. Form och färg är viktigt för mig. Skalet på Åkerö liknar en len kind en sval höstdag. Det har en speciell gammalrosa hudfärg som är fantastisk. Grönsö är ett annat vackert äpple just avseende skalet, men här är grundfärgen ljust vitgul och solsidan får en lätt rosenröd anstrykning. Jag är annars förtjust i sorter som är endera riktigt röda eller vita. Röd Höstkalvill blir framåt hösten helt mörkröd och vaxglansig. Tistads Vaxgylling kan vara alldeles vit.

Ingrid Marie och andra välsvarvade vinterfrukter har en speciell tyngd i handen och jag tycker om den bruna, lite sträva rostbeläggningen i skafthålan som bryter av mot det röda.

På äppeldagarna på Julita och Nordiska museet plockar vi äpplen och päron för att visa i en stor fruktutställning. Det blir ofta en aha-upplevelse för folk att se hur många olika sorter det finns och den variation som finns i just form, färg, storlek och mognadstid. Vi visar förstås de sorter vi odlar på Julita men åker också på plockningsresa till Småland, Skåne och Halland. Det varierar lite år till år hur många äpplen och päron det blir. I år har vi rätt bra med äpplen i Julita, medan man i Jönköpingstrakten haft stora angrepp av frostfjäril och i princip saknar frukt. Då plockar vi i stället några angripna blad för att kunna visa dessa tillsammans med andra angripna frukter och grenar i vår speciella, populära avdelning för angrepp och sjukdomar. Kräfta, skorv, rönnbärsmal och bladlöss är också en del av fruktodlarens liv. Men man får sällan problem i den omfattningen att man inte kan glädjas åt sin fruktskörd. Och vad gör man då med sina äpplen? Äppelkakor, äppelringar, pajer, must, mos och gelé. Äppelkräm, fruktsallad, rivna äpplen i gröten. September, oktober – vilka härliga månader!

Fotnot: Åkerö-äpplen kan se väldigt olika ut, det finns också ljusa varianter.

Bilder
1. Trädgårdsmästar-Eva plockar Röd Höstkalvill
2. Tistads Vaxgylling, alldeles slät och vit
3. Åkerö i barnhand