För sitt enträgna dokumentära arbete utanför fotografins mittfåra, och för att ha möjligheten att fortsätta ett projekt som ställer obekväma men viktiga frågor om vår svenska samtid, tilldelas Thomas H Johnsson 2018 års KW Gullers-stipendium. Stipendiet delas ut idag kl.18 under kulturfestivalen Best of Norden som pågår 5-7 oktober på Nordiska museet.

Thomas H Johnsson tilldelas årets KW Gullers stipendium för förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område. 

Ur beredningsgruppens motivering:
”Trots att storstadsregionerna fått en allt överskuggande roll i nyhetsrapporteringen finns det likväl kvar, det Sverige som på många sätt lämnats därhän. Ett Sverige som hamnat i radioskugga och som ofta, i den mån det alls uppmärksammas, fått rollen som bromskloss och bärare av trångsynta värderingar – en fantomsmärta som man helst har förträngt."

Fotografen Thomas H Johnsson sätter med sitt projekt Swedish Blue ljuset på det bortglömda lokalsamhället där tidens tempo är långsamt och där ”inget händer”. Utan att romantisera och utan stora åthävor skildrar han ett Sverige av flagnade staket och övergivna fotbollsplaner. Med ett minimalistiskt bildspråk som präglas av dämpad färgskala och en meditativ ton vill han uppmana betraktaren att själv se och reflektera över sin egen tid och sin omgivning. Arbetets undertext ställer angelägna frågor om verklighetsbegreppets objektiva ställning. Vad är det egentligen vi ser? Hur påverkade blir vi av yttre faktorer som sociala medier och hörsägen? I förlängningen ger Johnsson med projektet Swedish Blue nya infallsvinklar och ökad insikt om tillvaron utanför våra storstäder.

Stipendiet delas sedan 1991 ut i fotograf KW Gullers namn av Nordiska museet, som i början av 1990-talet förvärvade cirka 500 000 negativ från Studio Gullers. I år består priset av 30 000 kr.


FAKTA

Thomas H Johnsson
Thomas H Johnsson är fotograf, kulturskribent och föreläsare och workshopledare inom fotografi. Han grundade fotoutbildningen på Fridhems Folkhögskola och var fram till 2015 konstnärlig ledare för Landskrona Fotofestival. Han har mottagit ett flertal utmärkelser såsom Landskrona Kulturpris, HD Kulturpris och FFiM´s fotografpris. Dessutom har han tilldelats NUDOK-diplomet av Nordiska museet samt nominerats till Scanpix Stora Fotopris. Johnsson har också erhållit stipendier som exempelvis arbetsstipendium från Sveriges Författarfond och Statens Konstnärsnämnd.

Han har även producerat dokumentärfilmer som visats på exempelvis Göteborg internationella filmfestival och på SVT. Sedan 2015 är han bosatt på skånska landsbygden.

KW Gullers stipendium
Sedan 1991 delar Stiftelsen Nordiska museet ut KW Gullers stipendium för förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område. Årets beredningsgrupp består av fotointendent Jonas Hedberg samt fotograf Peter Segemark, Nordiska museet.

KW Gullers och Nordiska museet
Få fotografer har betytt så mycket för bilden av Sverige som Karl Werner Gullers (1916–1998), vars bilder utgör en unik dokumentation av den genomgripande modernisering Sverige genomgick under 1900-talet. Nordiska museets fotografiska samling består idag av sex miljoner bilder, där bland annat cirka 500 000 negativ från Studio Gullers ingår sedan de förvärvades i början av 1990-talet.

mynewsdesk_url https://www.mynewsdesk.com/se/nordiska_museet/news/fotografen-thomas-h-johnsson-... mynewsdesk_image mynewsdesk_url_internal https://www.nordiskamuseet.se/press#/news/fotografen-thomas-h-johnsson-aer-2018-...