Cosplay <3 folktroväsen

cosplay_3.jpg

Grattis Rickard Nilsson!

Grattis till Rickard Nilsson som den 25 mars, i samband med Cosplay-SM, vann dräktskapartävlingen Cosplay <3 folktroväsen med sin dräkt föreställande bergakungen. Nordiska museet vill härmed tacka alla tre deltagarna, Rickard Nilsson, Kelly Colbell Heyl och Elin Jakobsson som under fem månader arbetat hårt med gestalta övernaturliga väsen. 

Om tävlingen

Väsen i den nordiska folktron har skildrats sedan medeltiden. Men det som finns bevarat i källorna, i Sverige, kring troll, skogsrån, varulvar och andra väsen är mestadels berättelser från 1700- och 1800-talen. Det är skildringar och bilder som lever kvar än idag. Tävlingen Cosplay <3 folktroväsen, som genomfördes oktober 2016 till mars 2017, syftade till att väcka nytt liv i museets samlingar och arkiv med hjälp av kreativa och skickliga cosplayare. Tre deltagare fick under fem månader möjlighet att skapa dräkter på temat, sponsrade av Nordiska museet. Till hjälp hade de museets experter, originalkällor i föremålssamlingar och arkiv, och böcker i museets rika bibliotek. Deltagarna hade i uppgift att gestalta ett folktroväsen genom att skapa egna unika dräkter. Syftet var också att få fler att upptäcka en rik kunskapskälla. Nordiska museet genomförde tävlingen med hjälp av projektledaren och tävlingsarrangören Sofia Mustaniemi.

Tävlingsmoment

Arbetet med dräkterna pågick under fem månader. Deltagarna fick genomgå ett separat tävlingsmoment under Cosplay-SM 2017, och bedömdes av en jury bestående av Lotta 'Jigget' Lundin, 2:a pristagare i Cosplay SM 2015 samt deltagare i NCC och ECG och intendenterna Lena Kättström Höök och Leif Wallin från Nordiska museet . 

Älvor, Vils Blommér, 1850. Lyktgubbar, foto: Mats Landin. Troll, Theodor Kittelsen.

Varför arrangerade Nordiska museet tävlingen?

– För oss har det varit väldigt spännande att se hur gamla skildringar gestaltats av kreativa och hantverkskunniga cosplayare, säger etnolog Lena Kättström Höök, Nordiska museet.

– Det är första gången som museet, genom ett längre samarbete med en ny publikgrupp, skapat en arena för kreativ nytolkning av historiskt källmaterial med berättelser och idéer från förr, säger producent Aron Ambrosiani.

– Vi har varit nyfikna på att se vad som händer när vi öppnar arkiven för en ny publik och fått möjlighet att se arkivmaterialet väckas till liv, säger intendent och byggnadsvårdare Fredrik Ehlton. 

Bloggen

Deltagarnas arbete har gått att följa via bloggen Cosplay <3 folktroväsen.

Kontakt

Har du frågor om tävlingen kontakta projektledare Kajsa Hartig: kajsa.hartig@nordiskamuseet.se