Berätta för oss

Nordiska museet vänder sig till människor i hela Norden och i alla åldrar, som vill skriva om sina erfarenheter och tankar. Det kan handla om allt från vardagliga bestyr och företeelser till livsavgörande händelser och upplevelser. Frågorna ställs tematiskt på www.minnen.se eller via frågelistor som du kan läsa om längre ner på denna sida.

Vill du få information om våra aktuella insamlingar? 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi söker din berättelse till tidernas största utställning om livet i Norden

Vi söker dig som vill berätta om hur det är att leva här idag inför vår kommande storsatsning och nya basutställning om människors liv i Norden under 500 år.

Jag vill anmäla mitt intresse

 

Kriget i Ukraina – berätta för framtiden

Den 24 februari 2022 invaderades Ukraina av Ryssland. En historisk händelse som rubbat freden i Europa och som berör oss alla. Med den här insamlingen vill Nordiska museet dokumentera dina tankar och reaktioner kopplade till kriget.

Berätta för framtiden

Coronaviruset – berätta för framtiden

​I coronavirusets spår samlar Nordiska museet vardagsberättelser. Hur påverkas du av pandemin? Hur beter vi oss? Och hur förändras synen på samhället i stort och på framtiden?

Bidra till insamlingen

 

Återföreningen – berätta om livet efter vaccinet

​I vaccinationernas spår samlar Nordiska museet berättelser och bilder på efterlängtade kramar och möten mellan nära och kära. Vilka tankar har eller hade du inför vaccinationen? Vem har du längtat efter under pandemin och hur var det att träffas igen? Din berättelse blir en del av historien om pandemin och sparas i Nordiska museets arkiv.

Bidra till insamlingen

 

Bidra med minnen av NK:s Franska

Tillhör du de som hade förmånen att besöka eller arbeta vid damskrädderiet? Har du hört andra berätta om exklusiva modevisningar och oförglömliga klänningar? Finns det någon unik skapelse från skrädderiet i din garderob? Varmt välkommen att bidra till Nordiska museets insamling med dina bilder och berättelser!

Bidra till insamlingen

 

Vi, de fördrivna – levnadsberättelser från polskjudiska flyktingar 1967–1972

Under perioden 1967–1972 kom cirka 3000 flyktingar från Polen till Sverige på grund av en antisemitisk kampanj initierad av det styrande kommunistpartiet. Många var barn till Förintelseöverlevande och flera var överlevande själva. Erfarenheterna från dessa personer tillhör en unik del av det svenska kulturarvet som tas tillvara för framtiden i insamlingen Vi, de fördrivna.

Bidra till insamlingen

 

#metoo

Under hösten 2017 växte den virala internationella kampanjen #metoo i sociala medier. Har du deltagit i kampanjen och i manifestationer på din ort? Berätta för Nordiska museet!

Bidra till insamlingen

#knytblus

Fredag 13 april 2018 trendar #knytblus på sociala medier som en kommentar till händelser kring Svenska Akademien. Har du postat något, eller delat, i sociala medier i anslutning till kampanjen? Ladda upp din bild och berätta varför du deltagit.

Bidra till insamlingen

Att göra sin röst hörd

Tycker du att du kan påverka samhället idag genom att göra din röst hörd? Var gör du din röst hörd? Berätta för Nordiska museet. Var med och skriv en del av Sveriges historia med ditt bidrag.

Bidra till insamlingen

#openstockholm

Postade du bilder i sociala medier i samband med terrorattacken i Stockholm 7 april 2017? Dela med dig av dina bilder så sparar Nordiska museet dem för framtida generationer.

Bidra till insamlingen

 

Hur firar du nyår?

​Enligt​ ​den​ ​gregorianska​ ​kalendern​ ​infaller nyårsafton​ ​den​ ​31​ ​december,​ ​men​ ​många​ ​fler​ ​varianter​ ​av​ ​nyår​ ​firas​ ​i​ ​Norden idag.​ Berätta om ditt/dina nyårsfirande och bidra till forskning och en kommande bok om nyårsfiranden.

Bidra till insamlingen

Foto: Bertil Wreting, © Nordiska museet

Frågelistor: Skriv själv

Nordiska museet har sänt ut frågelistor till fasta meddelare i hela landet sedan 1920-talets slut. Skriv själv genom att besvara en av våra frågelistor.