Nordiska museet fyller 150 år

Vi firar med en rad händelser och evenemang på våra besöksmål. Välkommen att blicka framåt och bakåt i tiden under jubileumsåret!

Den 24 oktober 1873 öppnade Artur och Sofi Hazelius Skandinavisk-etnografisk samling i en hyrd lokal på Drottninggatan 71A i Stockholm. År 1907 stod den väldiga byggnaden Nordiska museet på Djurgården klar – Hazelius vision om ett palats för folket som bevarar minnen för framtiden var verklighet. En vital 150-åring som vi vill fira tillsammans med dig.

Fira med evenemang och resor i tiden

Var med och vrid och vänd på tiden i jubileumsvisningar, insamlingar, hantverksworkshops, temakvällar, konserter och evenemang där vi blickar både framåt och bakåt.

Ta reda på tidernas godaste mat, upptäck byggnadens arkitektur och historia och prova på traditionellt hantverk i nutida form. Utforska människans och skogens långa relation, gör en sommarutflykt till en annan tid. Eller ta chansen till närkontakt med figurer från dåtiden som slipper lös från vinden under årets mest magiska nätter.

Du hittar evenemangen i vårt Kalendarium, vi fyller på under året

 • Stickkafé på Nordiska museet
 • Stick-aw på Nordiska museet
 • Kulturnatten är en höjdpunkt under jubileumsåret. Bilden: Kulturnatt med danceoke på Nordiska museet 2019.
 • "Vad var det här innan det blev museum?" Den vanligaste frågan om byggnaden får svar i våra jubileumsvisningar om museets historia.
 • Vi fortsätter med våra hantverksworkshops där vi kombinerar traditionellt hantverk med nutida former och vanor.
 • Vi fortsätter med våra hantverksworkshops där vi kombinerar traditionellt hantverk med nutida former och vanor.
 • Vad passar på en 150-årsmiddag? Vilken är tidernas godaste mat? Det tar vi reda på i vår familjevisning.
 • Vad passar på en 150-årsmiddag? Vilken är tidernas godaste mat? Det tar vi reda på i vår familjevisning.
 • Hur tror du att Sverige, Norden och världen ser ut om ytterligare 150 år? Berätta i vår jubileumsinsamling. Bilden är skapad av AI-generatorn Dall-e.
 • En gångbro över ett parti med trätrappor och bredvid är ett stort fönster med burspråk.
  Vi bygger för kommande 150 år. En gångbro över den så kallade Kröningsläktaren mittemot Gustav Vasa-statyn. Fahlander Arkitekters gestaltning av en hängbro är inspirerad av Clasons intresse för ingenjörskonsten.
 • Bild på en hissen i Stora hallen, den är i olivgrön plåt med ingraveringar som bildar ett mönster och ordet "hiss" i samma teckensnitt som på den gamla originalhissen.
  Vi bygger för kommande 150 år. En ny hiss från Stora hallen upp till utställningarna. Bild: Fahlander Arkitekter
 • Bilden visar insidan av hissen med fönster ut mot väster.
  Vi bygger en ny hiss från Stora hallen upp till utställningarna. Bild: Fahlander Arkitekter
 • Bilden visar hissen uppe på ballustraden på översta våningen och marmorkolonner
  Vi bygger en ny hiss från Stora hallen upp till utställningarna. Bild: Fahlander Arkitekter

Du får fri entré 2023 med Jubileumskortet 

Besök oss så ofta du vill under jubileumsåret. Nordiska museets Jubileumskort är ett årskort som ger dig fri entré under 2023 till en rad evenemang och alla våra kulturhistoriska besöksmål:

 • Nordiska museet på Djurgården
 • Julita gård 
 • Tyresö slott 
 • Svindersvik sommarnöje
 • Härkeberga kaplansgård

Du får också 10 procents rabatt på vårt unika sortiment i butiken på Nordiska museet och Julita gård. När du köper Jubileumskortet stödjer du också arbetet med att förädla Nordiska museet för framtiden.

Pris: 250 kr (motsvarar ett värde från 600 kronor).

Köp kortet

Följ museibutiken på Instagram 

Mat och dryck på våra besöksmål

Berätta för framtiden i vår jubileumsinsamling

Sedan 1873 har Nordiska museet samlat in människors minnen och berättelser. Under jubileumsåret blickar vi 150 år framåt mot Norden år 2173. Hur vill du att livet i Sverige och Norden ska gestalta sig i framtiden? Vilket samhälle lämnar vi till kommande generationer? Jubileumsinsamlingen Vår framtid sker digitalt för alla som vill delta. Berätta för framtiden – gå till historien.

Delta i insamlingen Vår framtid

Möt Nordiska museet i ny grafisk identitet

Vi klär upp hela Nordiska museet för 150-årsjubileum i en ny grafisk identitet med förankring i dåtiden och sikte mot framtiden. Identiteten tar utgångspunkt i detaljer i byggnaden och museets grafiska historia. Vår nya symbol är ett så kallat fyrpass, ett fyrklöverformat element som ingår i museets originalsigill.

Vill du ta en förhandstitt? 

Följ hur museibyggnaden förädlas för framtiden

Vi förädlar Isac Gustaf Clasons ikoniska byggnad för framtidens museiupplevelse. Vi lyfter fram byggnadens särdrag med arkitektoniska tillägg och bygger för bättre tillgänglighet inför den kommande basutställningen. Vi bygger efter en plan i flera steg.

En bro och ny hiss ger bättre tillgänglighet

En ny gångbro i hjärtat av byggnaden kommer att ge dig smidig väg genom hela översta våningsplanet och nya basutställningen. Du får en vy mot Gustav Vasa-statyn och sjöutsikt i öster.

En ny hiss ger glimtar av utsikten åt väster under din färd från Stora hallen upp till utställningarna. Hissen är dekorerad med detaljer ur museets grafiska historia, bland annat inspirerade av museets ursprungliga hiss. 

 

En ny basutställning öppnar 2024 

Under jubileumsåret arbetar vi med vår största utställningssatsning någonsin. En omslutande museiupplevelse och dynamisk berättelse om vardagsliv och människor i Sverige och Norden under 500 år. Utställningen sträcker sig genom hela översta våningsplanet och rymmer cirka 4000 föremål och 1000 bilder fördelade på 27 rum. Utställningen öppnar månadskiftet januari/februari 2024. Vi håller museet öppet som vanligt under hela tiden som bygget pågår. 

Ta reda på mer om den kommande basutställningen

 

En karta över en utställning där det är markerat vilka århundraden som är i vilket rum

Lämna din berättelse till utställningen 

Vill du berätta för framtida generationer om hur det är att leva i Norden idag? Vi fortsätter vårt samlande i Artur Hazelius anda. Till den nya basutställningen efterlyser vi berättelser och föremål om vår egen samtid. 

Anmäl ditt intresse genom att svara på några frågor och skicka till oss 

Se 100 000 bildminnen för första gången

Vi gör en ovärderlig bildskatt på 100 000 kulturhistoriska fotografier från sent 1800-tal fram till 1970-talet tillgänglig på digitaltmuseum.se under 2023. Bildmaterialet kommer från kända fotografer som KW Gullers, Gunnar Lundh, Gösta Glase, Olle Ekberg, André och Irène Reisz. I samverkan med Wikimedia Sverige och KulturIT. 


Vill du få uppdateringar om allt som händer under jubileumsåret?

Prenumera på Nordiska museets nyhetsbrev. Det kommer ungefär en gång i månaden.

Välkommen som prenumerant!

 

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet