Vi firar med en rad händelser och evenemang på våra besöksmål. Välkommen att blicka framåt och bakåt i tiden under jubileumsåret!
Den 24 oktober 1873 öppnade Artur och Sofi Hazelius Skandinavisk-etnografisk samling i en hyrd lokal på Drottninggatan 71A i Stockholm. År 1907 stod den väldiga byggnaden Nordiska museet på Djurgården klar – Hazelius vision om ett palats för folket som bevarar minnen för framtiden var verklighet. En vital 150-åring som vi vill fira tillsammans med dig.
Var med och vrid och vänd på tiden i jubileumsvisningar, insamlingar, hantverksworkshops, temakvällar, konserter och evenemang där vi blickar både framåt och bakåt.
Ta reda på tidernas godaste mat, upptäck byggnadens arkitektur och historia och prova på traditionellt hantverk i nutida form. Utforska människans och skogens långa relation, gör en sommarutflykt till en annan tid. Eller ta chansen till närkontakt med figurer från dåtiden som slipper lös från vinden under årets mest magiska nätter.
Du hittar evenemangen i vårt Kalendarium, vi fyller på under året
Besök oss så ofta du vill under jubileumsåret. Nordiska museets Jubileumskort är ett årskort som ger dig fri entré under 2023 till en rad evenemang och alla våra kulturhistoriska besöksmål:
Du får också 10 procents rabatt på vårt unika sortiment i butiken på Nordiska museet och Julita gård. När du köper Jubileumskortet stödjer du också arbetet med att förädla Nordiska museet för framtiden.
Pris: 250 kr (motsvarar ett värde från 600 kronor).
Följ museibutiken på Instagram
Mat och dryck på våra besöksmål
Sedan 1873 har Nordiska museet samlat in människors minnen och berättelser. Under jubileumsåret blickar vi 150 år framåt mot Norden år 2173. Hur vill du att livet i Sverige och Norden ska gestalta sig i framtiden? Vilket samhälle lämnar vi till kommande generationer? Jubileumsinsamlingen Vår framtid sker digitalt för alla som vill delta. Berätta för framtiden – gå till historien.
Delta i insamlingen Vår framtid
Vi klär upp hela Nordiska museet för 150-årsjubileum i en ny grafisk identitet med förankring i dåtiden och sikte mot framtiden. Identiteten tar utgångspunkt i detaljer i byggnaden och museets grafiska historia. Vår nya symbol är ett så kallat fyrpass, ett fyrklöverformat element som ingår i museets originalsigill.
Vi förädlar Isac Gustaf Clasons ikoniska byggnad för framtidens museiupplevelse. Vi lyfter fram byggnadens särdrag med arkitektoniska tillägg och bygger för bättre tillgänglighet inför den kommande basutställningen. Vi bygger efter en plan i flera steg.
En ny gångbro i hjärtat av byggnaden kommer att ge dig smidig väg genom hela översta våningsplanet och nya basutställningen. Du får en vy mot Gustav Vasa-statyn och sjöutsikt i öster.
En ny hiss ger glimtar av utsikten åt väster under din färd från Stora hallen upp till utställningarna. Hissen är dekorerad med detaljer ur museets grafiska historia, bland annat inspirerade av museets ursprungliga hiss.
Under jubileumsåret arbetar vi med vår största utställningssatsning någonsin. En omslutande museiupplevelse och dynamisk berättelse om vardagsliv och människor i Sverige och Norden under 500 år. Utställningen sträcker sig genom hela översta våningsplanet och rymmer cirka 4000 föremål och 1000 bilder fördelade på 27 rum. Utställningen öppnar månadskiftet januari/februari 2024. Vi håller museet öppet som vanligt under hela tiden som bygget pågår.
Ta reda på mer om den kommande basutställningen
Vill du berätta för framtida generationer om hur det är att leva i Norden idag? Vi fortsätter vårt samlande i Artur Hazelius anda. Till den nya basutställningen efterlyser vi berättelser och föremål om vår egen samtid.
Anmäl ditt intresse genom att svara på några frågor och skicka till oss
Vi gör en ovärderlig bildskatt på 100 000 kulturhistoriska fotografier från sent 1800-tal fram till 1970-talet tillgänglig på digitaltmuseum.se under 2023. Bildmaterialet kommer från kända fotografer som KW Gullers, Gunnar Lundh, Gösta Glase, Olle Ekberg, André och Irène Reisz. I samverkan med Wikimedia Sverige och KulturIT.
Prenumera på Nordiska museets nyhetsbrev. Det kommer ungefär en gång i månaden.
Välkommen som prenumerant!
Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet