Julens program 2019


I år firar vi juletid under en arktisk himmel på Nordiska museet. Den 1 december invigs julen på museet när den pampiga julgranen Stora hallen tänds och ett stämningsfullt program för både stora och små tar vid. Julen på Nordiska museet varar ända till den 12 januari, då det är dags för julgransplundring: Tillsammans dansar vi ut julen under vår populära familjedag!
 

Se hela jullovsprogrammet 21 december – 12 januari

 

 

1:A ADVENT | 1 dec 

Julens invigning

När julgranen tänds börjar julen på Nordiska museet! Den invigs traditionsenligt genom en förtrollande ljusceremoni med körsång av Stockholm Starlight och följt av allsång tillsammans med kören ackompanjerad av pianisten Björn Eriksson. Alla barn får hjälpa till att blåsa iväg det magiska ljusstoftet som tänder museets praktfulla gran i Stora hallen. Ordinarie entréavgift gäller. Invigningen startar 14.00.

Se hela dagens program

 

 

2:A ADVENT | 8 dec

Pyssla med Bea Szenfeld

Skapa juldekorationer tillsammans med årets julkreatör – Bea Szenfeld! Bea Szenfeld är Sveriges kanske mest kreativa designer som skapar konstnärliga, experimentella kreationer i ovanliga material och sammanhang. Med inspiration från vår nya utställning Arktis – medan isen smälter har Bea gjort flertal dekorationer till Nordiska museets julgran 2019. Kom och inspireras, umgås och skapa ditt eget julpynt tillsammans med Bea. För vuxna och barn från 7 år. Workshopen hålls vid tre tillfällen under dagen och kräver en förköpsbiljett, utöver entrébiljetten till museet. Biljetter till workshopen släpps på Ticketmaster.se inom kort.

Se hela dagens program
 

 

LUCIA | 13 & 14 dec (slutsålt)

En magiskt vacker och stämningsfull koncertupplevelse med Adolf Fredriks musikklasser

Under två kvällar bjuder Nordiska museet in till en storslagen luciakonsert utöver det vanliga. Årets konserttema tar med publiken till ett vintrigt Arktis. I museets stora hall under norrskenets ljus framförs välkända luciasånger och musik från de arktiska länderna. 120 körsångare och en stråkensemble från Adolf Fredriks musikklasser uppträder tillsammans med pianist Björn Eriksson, under ledning av Helena Ströberg.


                 


3:E ADVENT | 15 dec

Vem är tomten, egentligen?

Jultomten är en av västvärldens mest älskade och omstridda figurer. Men vem är han egentligen? Lyssna till Nordiska museets julpratare, intendent Jonas Engman och fotograf Karolina Kristensson, som lär dig mer om vem jultomten egentligen är och hur han kom att bli hedersgäst hos oss alla under julafton. Julpratarna startar 13.00 och 15.00 i vardagsrummet. Ordinarie entréavgift gäller.

Se hela dagens program

 4:E ADVENT | 22 dec 

Adventsmys

Ta en paus från julbestyren och upplev en stressfri stund av inspiration och julstämning. Hör en julsaga eller lär dig något nytt under en av våra julvisningar i utställningarna. Alla barn får möjlighet att dekorera juleljus. En lekfull och harmonisk dag för både barn och vuxna! Ordinarie entréavgift gäller.

Se hela dagens program

 

 

JULAFTON | 24 dec 

Från oss alla, till er alla...                              

Nordiska museet är alltid öppet, även på självaste julafton! Vår julklapp till våra besökare är fri entré till museet hela dagen. Fira en riktigt stämningsfull julafton med familj och vänner: besök våra utställningar, träffa självaste tomten, dansa långdans, njut av arktiska smaker och julfika i restaurangen. Fri entré för samtliga besökare (ordinarie entréavgift till utställningen Arktis – medan isen smälter).

Se hela dagens program

 


NYÅRSAFTON | 31 dec

Dansa in det nya året i museets sagolika festsal

Proffsdansarna Tobias Wallin och Helena Fransson från TV4:s Let’s Dance bjuder upp till danskurs i Nordiska museets Stora hall. Lär dig grunderna i wienervals! Under dagen är du också välkommen att valsa fritt bland marmorpelare och gnistrande ljus till nyårsmusik. Dessutom bjuder museet på en hållbar fyrverkeriföreställning genom projektioner i Stora hallens tak, som välkomnar det nya året. Kom nyårsfin! Danskursen hålls vid två tillfällen under dagen med start 13.00 och 15.00. Rekommenderas för ungdomar och vuxna. Ordinarie entréavgift gäller (ej fri entré).

Se hela dagens programJULGRANSPLUNDRING | 12 jan

En populär familjefest!

Den 12 januari är det dags för museets årliga julgransplundring, en dag tillägnad alla familjer – och framförallt alla barn! Träffa tomten en sista gång för säsongen, lyssna på spännande berättelser från museets tomtearkiv, dansa och lek kring granen till livemusik. Tillsammans ser vi till att julen firas ut ordentligt! Tomtefamiljen bjuder alla barn på fika och gottepåse, och alla föräldrar på kaffe. Julgransplundringen startar 14.00 och kräver förköpsbiljett. Biljetter släpps på Ticketmaster.se inom kort.

Se hela dagens program

 

 

 
 
 • Nordiska museet i vinterskrud. Foto: Mats Landin/ Nordiska museet
  Nordiska museet i vinterskrud. Foto: Mats Landin/ Nordiska museet
 • Julgranen i museets stora hall. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet
  Julgranen i museets stora hall. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet
 • Luciakonsert med Adolf Fredriks musikklasser. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet
  Luciakonsert med Adolf Fredriks musikklasser. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet
 • Julgransplundring den 12 januari. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet
  Julgransplundring den 12 januari. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet