Arkivens dag – om kampen för rösträtt

Välkommen till Arkivens dag i Nordiska museets arkiv. Årets Arkivens dag handlar om den långa kampen för rösträtt och om arkiven som ett sätt att få insyn i den demokratiska processen. Den 12 september 1921 skedde det första valet med allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor.

Nordiska museets arkiv uppmärksammar Arkivens dag med bokutställning och ljud- och filmuppspelningar på temat kampen om rösträtt.

Om Arkivens dag

1998 öppnade många arkiv sina dörrar inom det gemensamma namnet Arkivens dag för första gången. Sedan dess har Arkivens dag spritt sig, först till Norden så att hela Norden firar Arkivens dag den andra lördagen i november.

Årets Arkivens dag handlar om den långa kampen för rösträtt, om de som banade väg, om stora och små beslut och om arkiven som ett sätt att få insyn i den demokratiska processen. Den 12 september 1921 skedde det första valet med allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor. Fram till dess hade kvinnor men också många män varit utestängda från att rösta. En stor seger för demokratin som är värd att fira.

Men demokrati är inget som är självklart – det fanns fortfarande villkor för att man skulle få rösta. Först 1989 var alla som hade rösträttsåldern inne berättigade att rösta. Och vi måste hela tiden värna demokratin och påminna oss att den kan försvinna eller inskränkas.

Temat Röster i arkiven kan också ha flera andra betydelser. Det handlar också om berättelserna, de som var där när något hände, de som deltog eller stod bredvid, de som levt ett långt liv eller de som försvann för fort. Deras röster finns i arkiven och vill gärna bli hörda. Berättelserna finns där om vi bara lyssnar.

Program

12.00–16.00 Bokutställning och ljud- och filmuppspelningar på temat kampen om rösträtt.

Entré

Fri entré till Arkivet. Vill du besöka museet betalar du ordinarie entré.

Var:
Nordiska museet