Best of Norden kulturfestival

Välkommen till en nordisk kulturfestival tillsammans med Nordiska rådet.

Med anledning av Nordiska rådets priser som delas ut i november i Helsingfors, firar vi under dagarna tre det allra främsta inom nordiskt kultur- och samhällsliv. Det blir visningar av samtliga nominerade filmer, spännande möten och samtal med kända kulturpersonligheter och nominerade författare, musikupplevelser, bland mycket annat.

Program

20 oktober

 • 17.00–17.45
  Författarsamtal: Laura Lindstedt (FI)
  Moderator: Malin Ullgren
  Laura Lindstedts roman Oneiron - En fantasi om sekunderna efter döden har belönats med det prestigefyllda Finlandiapriset och är nu också nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris. Boken har sålt i över 40 000 exemplar i Finland och finns nu översatt till tolv språk, däribland svenska. Dagens Nyheters Malin Ullgren är en bland många recensenter som hyllat romanen. Hon skriver om ”Magnifik fantasi om dödsriket”. Laura Lindstedt kommer till Stockholm för ett samtal med Malin Ullgren.

  Läs mer om litteraturpriset

 • 18.00-19.45
  Filmvisning: Little Wing (Finland, 1 tim och 40 min)
  Little Wing (Tyttö nimeltä Varpu) är berättelsen om den 12-åriga Varpu (Linnea Skog), som är på väg mot vuxenlivet, medan hennes mor Siru (Paula Vesala) däremot inte alls har lust att bli vuxen. En kväll får Varpu nog av sina ridkamrater och av sin mamma. Hon stjäl en bil och kör norrut för att hitta sin pappa som hon aldrig har träffat. Hennes möte med honom utlöser något i Varpus och Sirus tillvaro som får dem att förstå sina respektive roller i varandras liv och i världen. Little Wing är Finlands nominerade bidrag till Nordiska rådets filmpris 2017, och visas med engelsk text.

  Se trailer: Little Wing
 • 19.45-21.00
  Kväll på museet!
  Nordiska museet och museets restaurang/bar håller extraöppet för Best of Norden.

Lördag 21 oktober

 • 11.00-13.10
  Filmvisning: Heartstone (Island, 2 tim och 9 min)
  Heartstone (Hjartasteinn) utspelar sig i en avlägsen fiskeby på Island där tonårskillarna Þór och Kristján upplever en omtumlande sommar med emotionella upptäckter och sexuellt uppvaknande. Medan den ene försöker vinna en flickas hjärta, inser den andre att han har nya känslor för sin bästa vän. När sommaren är över och den karga isländska naturen på nytt kräver sitt, är det dags att vända lekplatsen ryggen och konfrontera vuxenlivet. Heartstone är Islands nominerade bidrag till Nordiska rådets filmpris 2017, och visas med engelsk text.

  Se trailer: Heartstone
 • 13.15 -13.45 
  Filmsamtal: Komma ut på landet
  Jan Göransson, presschef på Svenska filminstitutet, samtalar med författaren Mian Lodalen, utifrån filmen Heartstone, om landsbygden och om att ”komma ut” i en ibland oförsonlig miljö.

 • 14.00-14.45
  Till minne: Ulf Stark – samtal om ett stort författarskap
  Ulf Stark är en av Sveriges mest kända författare. Han har skrivit mer än hundra böcker och översattas till 35 språk. Hans konstnärligt rika författarskap har starkt bidragit till att ge svensk barnlitteratur ett världsrykte. Stark har fått flera prestigefyllda priser och boken ”Djur som ingen sett utom vi” är nominerad till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2017. Ulf Stark gick bort i juni i år.
  Vad gjorde honom så unik och viktig? Hur tas det bäst till vara i framtiden?
  Förlagschef Lena Andersson, Berghs förlag, talar med Åsa Warnqvist, Svenska Barnboksinstitutet, Erik Titusson, förlagschef Lilla Piratförlaget, Stina Wirsén, illustratör, Marianne von Baumgarten Lindberg, Opsis Kalopsis, och Janina Orlov, översättare, litteraturvetare och Ulf Starks hustru
  Ett samarrangemang med Berghs förlag, Lilla Piratförlaget och Svenska Barnboksinstitutet

  Läs mer om barn- och ungdomslitteraturpriset

 • 15.00-16.30
  Filmvisning: Parents (Danmark, 1tim och 26 min)
  När sonen Esben flyttar hemifrån i filmen Parents (Forældre) upplever det medelålders danska äkta paret Kjeld och Vibeke en existentiell kris - sonens frånvaro ger dem en känsla av att vara överflödiga. I ett försök att återuppliva de magiska ögonblicken från ungdomens dagar flyttar de in i sin gamla studentlägenhet, där de när det begav sig förälskade sig i varandra. Återupplevelsen av ungdomen ändrar dem i bokstavlig mening på märkliga och oväntade sätt. Och när de en morgon vaknar och märker att de plötsligt är 30 år yngre, tvingas de erkänna att det förflutna som de en gång kände kanske inte längre finns. Parents är Danmarks nominerade bidrag till Nordiska rådets filmpris 2017, och visas med engelsk text. 

  Se trailer: Parents
 • 16.30-17.00
  Filmsamtal: Vad händer med kärleken när barnen flyttat ut?
  Evigt unga Amelia Adamo och Sven Milltoft, kyrkoherde, kontraktsprost,  leg psykoterapeut samt psykoanalytiker (IPA),  talar, utifrån filmen Parents, om kärlekens villkor när barnen lämnat boet och man ”bara är två igen”.  
 • 17.15-18.30
  Miljösamtal: Stormvarning gästar Best of Norden
  Miljösamtal och livemusik: Stormvarning gästar Best of Norden
  Nordiska rådet delar ut priser inom litteratur, film, musik och miljö. Med Stormvarnings hjälp undersöks hur hållbarhet speglas i vår kultur och i populärkulturen (film, musik, konst, litteratur). 
  Medverkande: Jazzsångerskan Isabella Lundgren, Litteraturvetaren/Science Fictionkännaren Britt Johanne Farstad, Gregor Vulturius SEI Stockholm Environment institute forskare inom bl.a. Climate Change Adaptation och Jessica Cederberg Wodmar , hållbarhetscoach, föreläsare etc.
  Moderator: Jesper Wangel Weithz

  Läs mer om miljöpriset
 • 19.00-20.30
  Stumfilmskonsert: Terje Vigen
  I år är det 100 år sedan Terje Vigen gjorde världssuccé på biograferna. Baserad på en dikt av Henrik Ibsen och regisserad av Victor Sjöström, som även är storartad i huvudrollen, blev dramat på det stormpiskade havet en sensation och räknas som portalverket för svensk films guldålder.
  Filmvisningen ackompanjeras av Matti Bye och Laura Naukkarinen.

Söndag 22 oktober

 • 10.00-11.45
  Filmvisning: Hunting Flies (Norge, 1 tim och 46 min)
  Hunting Flies (Fluefangeren) är en politisk metafor över en diktaturs storhet och fall. I filmen, som utspelar sig i ett klassrum i Makedonien under en enda intensiv dag, möter vi Ghani, en idealistisk lärare som förlorar sitt jobb på den första skoldagen. Han gör ett sista desperat försök att återfå sitt jobb genom att låsa in sina elever i klassrummet och tvinga dem till att lösa en konflikt som pågått i generationer mellan deras byar. Hunting Flies är Norges nominerade bidrag till Nordiska rådets filmpris 2017, och visas med engelsk text. 

  Se trailer: Hunting Flies
 • 11.45-12.15
  Samtal: Goda grannar – blodiga konflikter och möjliga lösningar
  Claes JB Löfgren, krigskorrespondent på SVT, samtalar med Jan-Erik Billinger ordförande i Föreningen Neve/Shalom/Wahat al- Salams vänner i Sverige, samtalar utifrån filmen Hunting Flies om infekterade och blodiga konflikter mellan grannländer och om hur man kan lära sig leva i fredlig samexistens, trots generationer av söndring.

 • 12.30-13.30
  Klassiska podden LIVE: Sibelius
  Sveriges radios succépodd om klassisk musik avhandlar de allra främsta kompositörerna med humor och djup. Klassiska podden och programledarna Camilla Lundberg och Carl Tofft gästspelar hos Best of Norden och livesänder ett samtal om en av Nordens mest tongivande klassiska giganter – Jean Sibelius.
 • 13.30-14.30
  Poesisamtal: Nordiska poeter
  Moderator: Åsa Beckman, Dagens nyheter
  Många av de nominerade för Nordiska rådets litteraturpris 2017 är poeter och 2016 vann poeten Katarina Frostenson priset. Möt Birgitta Lillpers, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2017, och Jasim Mohamed i ett spännande samtal om poesins möjliga medvind och om nordisk poesis plats i dag. Samtalet inleds med diktläsning av medverkande poeter, ackompanjerade av musikern Annika Nummelin.
  Birgitta Lillpers är lyriker och prosaförfattare och debuterade 1982 med diktsamlingen Stämnoja. Det är andra gången Birgitta Lillpers är nominerad för Nordiska rådets litteraturpris. Hon har även givit ut sex romaner och är en mycket betydelsefull författare och har erhållit flera stora litterära priser. Jasim Mohamed är poet och översättare. Han debuterade 2005 med diktsamlingen Övningar in i ett annat språk. Han har tilldelats Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands. Han har bland annat översatt Bruno K Öijers dikter till arabiska.

  Läs mer om litteraturpriset
 • 15.00-15.45
  Författarsamtal: Kirsten Thorup (Danmark)
  Moderator: Maria Schottenius, Dagens nyheter
  Den danska författaren Kirsten Thorup är en gigant inom nordisk litteratur. Kirsten Thorup debuterade 1967 med diktsamlingen Indeni – Udenfor och firar alltså 50-årsjubileum som författare. Thorup har skrivit i alla genrer, men har framför allt gjort sig känd som författare till en rad djupa, aktuella och socialt engagerade romaner. Hennes senaste roman Erindring om kærligheden, handlar om ett komplicerat mor-dotterförhållande, men är också en hyperaktuell samhällsskildring. Thorup är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2017.

  Läs mer om litteraturpriset

 • 16.00-16.45
  Författarsamtal: Åsa Moberg
  Moderator: Maria Schottenius, Dagens nyheter
  Åsa Moberg har varit en av Sveriges mest tongivande debattörer i femtio år. Nu sammanfattar hon sina upplevelser på den offentliga scenen och långt ifrån den, i självbiografin Livet. En laddad mor- och dotter-relation, ofrivillig barnlöshet, män och älskare, Vietnamrörelse, antikärnkraftsmotstånd, interiör från Aftonbladet och mycket annat tas upp i denna kritikerrosade bok.
 • 17.00-17.30
  Samtal inför Sameblod: Leif Zern med gäst
  Leif Zern, journalist och författare, samtalar med Olle Sarri om ursprung, med utgångspunkt i Sameblod, som är nominerad till nordiska rådets filmpris 2017. Samtalet inleder visningen av filmen.

 • 17.30-19.30
  Filmvisning: Sameblod (Sverige, 1tim och 50 min)
  Elle Marja är en 14-årig sameflicka som vallar renar. När hon utsätts för 1930-talets rasism och förnedrande rasbiologiska undersökningar på sin internatskola, börjar hon drömma om ett annat liv. Men för att få detta andra liv, måste hon själv bli en annan och bryta alla band till sin familj och kultur. Amanda Kernells film har gjort succé på svenska biografer och på filmfestivaler världen över. Sameblod är Sveriges nominerade bidrag till Nordiska rådets filmpris 2017, och visas med engelsk text.

  Se trailer: Sameblod

Läs mer om litteraturpriset

Läs mer om barn- och ungdomslitteraturpriset

Läs mer om musikpriset

Läs mer om miljöpriset

Läs mer om de nominerade filmerna

Entré

Vanlig entré till museet. Vill du gå alla tre dagar kan du köpa ett festivalpass för rabatterat pris.

Köp festivalpass

Best of Norden är ett samarrangemang mellan Nordiska ministerrådet, Nordiska rådet, Kulturbyrån, Nordisk Film & TV Fond och Nordiska museet.

Var: 
Nordiska museet
När: 
Upprepas per dag 3 gånger.
fredag 20 oktober 2017 -
10:0021:00
lördag 21 oktober 2017 -
10:0021:00
söndag 22 oktober 2017 -
10:0021:00