Fem röster om den ikoniska museibyggnaden

Lär känna byggnadsverket Nordiska museet, ett arkitektoniskt landmärke som invigdes 1907. Det tog mer än ett kvarts sekel att färdigställa. Under vår jubileumskväll om byggnaden presenterar Johan Mårtelius sin studie av byggnaden, och i ett samtal gör Johan Celsing, Mats Fahlander, Vanessa Gandy och Johan Mårtelius en spaning på samtidens och framtidens museiarkitektur. Moderator är Veronica Hejdelind.

Isak Gustaf Clason ritade Nordiska museet i en anda av både radikal förnyelse och många historiska anknytningar. I byggnaden syns både folkliga och monumentala traditioner och inspiration från samtidens museer. De arkitektoniska detaljerna speglar grundaren Artur Hazelius vision om att bevara minnen i ett palats för folket.

• Nordiska museet på Djurgården är ritat av Isak Gustaf Clason och tog ett kvarts sekel att färdigställa.
  • Vestibulen och museivakter någon gång mellan 1907 och 1925.
  • Nordiska museet byggs.
  • Ny entré med konstnärlig gestaltning 2020.
  • Veronica Hejdelind, moderator.

Program

17.30-18:15: Minnets tempel – Isak Gustaf Clason, Nordiska museet och 1800-talets arkitekturvärld

Johan Mårtelius presenterar sin studie av Nordiska museet, Minnets tempel, som är en reviderad nyutgåva av hans doktorsavhandling från 1987.​ Johan Mårtelius är arkitekt och professor emeritus i arkitekturhistoria.

18.15-19.00: Museiarkitektur och publika byggnader idag

Med avstamp i historien blickar vi framåt och fångar in samtiden i ett panelsamtal. Hur kan moderna museiverksamheter värna om och lyfta fram museibyggnaders särdrag och samtidigt anpassa sig till stora publikströmmar och nya behov?

Medverkande: Johan Mårtelius, Johan Celsing (Celsing Arkitektkontor), Mats Fahlander (Fahlander Arkitekter) och Vanessa Gandy (Chef för museiupplevelsen, Nordiska museet). Moderator är Veronica Hejdelind, konst- och museivetare, med bakgrund på bland annat ArkDes och Nationalmuseum.

Biljetter och det praktiska

Du behöver förköpt platsbiljett. Biljetten gäller för hela dagen på museet.

• Vuxen: 150 kr
  • Pensionär, Student: 130 kr
  • Till och med 18 år: fri entré med bokad fribiljett
  • Du som har Jubileumskort: fri entré med bokad fribiljett

Köp biljett

Exklusiv visning av museet

Samma kväll kan du gå på visning av museibyggnaden med Nordiska museets tidigare intendent Cecilia Hammarlund-Larsson.

• Visningar sker 17.00 och 19.15.
  • Visningen ingår i ordinarie museientré
  • Begränsat antal platser, du behöver förköpt platsbiljett.

Boka plats på visningen

Ingår i Jubileumskortet

• Du som har Jubileumskort har fri entré med bokad fribiljett. Välj alternativet "Vuxen med Jubileumskort" när du bokar din fribiljett.
  • Jubileumskortet är vårt årskort som ger fri entré på alla våra besöksmål och en rad evenemang hela 2023, då museet fyller 150 år. Pris 250 kronor, motsvarar ett värde från 600 kronor.
  • När du köper kortet stöder du arbetet med att förädla och rusta Nordiska museet för kommande 150 år.

Köp Jubileumskortet

Var: