Föredrag: Inspiration ur tradition

Under det här föredraget får du upptäcka att vilket textilt mönster som helst kan bli ett stickmönster. Tänk dig att sticka kurbits från Dalarna eller ett mönster från Gotland färgsatt som skotsk fair isle-stickning.

Du får också veta hur man kan göra om gamla textila mönster så att de passar för dagens garner och sätt att sticka. Johanne Ländin berättar hur gammal tradition inspirerar henne till nya mönster och att stickmönster har vandrat mellan länder och kommit från olika textila tekniker som vävning och broderi. Välkomna att lyssna medan ni stickar!

Johanne Ländin medverkar i podcasten Nördic Knitting, är journalist och redaktör för nya handarbetstidningen Stickat & sånt och har ett stort intresse för stickningens historia. 

I Samlingssalen. Begränsat antal platser.

Mer under kvällens Stickcafé:
16–19: Mönster i Biblioteket. Biblitokarie Mathilda Ängkvist har valt ut litteratur ur samlingen om dräkt och textilhistoria. Bläddra i böcker om mönster från alla världens hörn, virkning och stickning från olika epoker och stick- och virkbeskrivningar i äldre veckotidningar och månadsmagasin. I Nordiska museets bibliotek, plan 1.

19-19:30 Visning: Mönster i heminredning med Ulla-Karin Warberg, Nordiska museet.

Var: 
Nordiska museet
När: 
onsdag 13 mars 2019 - 18:0018:45