Framtidens turism

Hur semestrade vi förr och hur blir det i framtiden? Vi krokade arm med Emma Sundh och Maria Soxbo, som tillsammans står bakom bland annat Klimatklubben och Plan B-podden, för en helkväll på temat.

I turismens barndom placerade sig de nordiska länderna på turistkartan med långsamt tuffande längs storslagna fjordar, hälsosamt friluftsliv i exotisk fjällvärld och nattåg till Köpenhamns glada nöjesliv. Reseaffischerna i utställningen Come to Norden från 1890–1960 speglar några avgörande faktorer för turismen: fritid, välfärd och semester – och drömmen om att resa. Men vad tror vi om framtidens turism? Och var är det enklast att leva och turista hållbart?

Begränsat antal platser, förköp biljett för att säkra din plats. 

Köp biljett

Program

17.00–17.45 Historik: Den tidiga turismen i Norden 
Nordiska museets intendent Jonas Engman berättar om reseaffischutställningen Come to Norden, hur turismen i Norden har sett ut ur ett historiskt perspektiv i takt med avgörande faktorer som fritid, välfärd och semester.

Kort paus

18.00–18.30 Spaning: Framtidens turism i Sverige
Hur semestrar vi i framtiden? Och hur lockar Sveriges alla regioner ny turism? Emma Sundh blickar framåt. Var är det enklast att leva och turista hållbart? Vilken region satsar på framtidstro genom att växla upp omställningen? Hur kan vi lära oss av andra?


18.30–19.30 Panelsamtal: Möjligheter och utmaningar i framtidens turism 
Maria Soxbo är moderator när vi tar vi frågorna om framtidens turism vidare i ett samtal om framtidens möjligheter och utmaningar. Vi har bjudit in Emma Björner som forskar om hållbar turism vid Göteborgs universitet, Evelina Utterdahl som inspirerar på kontot @earthwanderess och Staffan Svantesson från Happie Camp.

Medverkande

Emma Sundh och Maria Soxbo är författare, journalister, poddare och föreläsare. Alltid med ett fokus på klimat, omställning och en mer hållbar framtid. I Plan B-podden tar de upp olika teman och fokuserar på vinningarna med att ställa om. Tillsammans med Johanna Nilsson startade de Klimatklubben 2018 vilket resulterade i den gemensamma boken “Gör skillnad” och “Klimatasken – stora förändringar i litet format”.

Maria Soxbo är just nu aktuell med boken ” Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv”.

Staffan Svantesson
Grundare och VD på Happie Camp som vill erbjuda genuina naturupplevelser genom naturnära boenden, på undangömda platser i naturen. De vill skapa förutsättningarna för människor att under en period få leva i fred och samklang med naturen. Genom skogsbad och ett genuint skandinaviskt friluftsliv för de människor närmre naturen på ett hållbart och eko-vänligt sätt.

Evelina Utterdahl
Evelina gick från heltidsresande (och ofta flygande) reseskribent till hållbar resenär och vidare till klimataktivist. Den fråga som driver henne mest är mänskliga rättigheter, vilket ökat hennes engagemang i klimat- och miljöfrågor.

Emma Björner
Emma Björner är forskare vid Gothenburg Research Institute (GRI) vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet. Vid GRI arbetar Emma i forskningsprojektet Turismens roll i multikulturella samhällen (TiMS) och studerar hållbar turism samt hur platsers och destinationers pluralitet kommuniceras, representeras och upplevs.

Biljetter

 • Pris: vuxen 140 kr, studerande/pensionär 120 kr.
 • Biljetten gäller som entré till museet under hela dagen.

Köp biljett

 • Emma Sundh och Maria Soxbo om framtidens turism på Nordiska museet
  Emma Sundh och Maria Soxbo om framtidens turism på Nordiska museet. Emma Sundh och Maria Soxbo är författare, journalister som poddar och föreläser med fokus på klimat, omställning och en mer hållbar framtid.
 • porträttbild av intendent Jonas Engman
  Jonas Engman är intendent på Nordiska museet. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Staffan Svantesson Happie Camp Framtidens turism
  Staffan Svantesson, Happie Camp
 • Emma Björner forskar om hållbar turism
  Emma Björner, Göteborgs universitet

Var: 
Nordiska museet
När: 
onsdag 26 oktober 2022 - 17:0019:30