Köket under 1900-talet

nma_karl-heinz_hernried.jpgVilket är det ideala måttet på en diskbänk? Hur många gafflar hade genomsnittsfamiljen på mitten av 1900-talet, vart tog skafferierna egentligen vägen och är köksbordet på utdöende? Inget rum har historiskt förändrats så genomgripande som köket under de senaste 150 åren.

En helkväll  om köket på Nordiska museet tar dig med på en resa genom olika tiders kök under föredrag, bildvisning och panelsamtal. Lyssna till författarna bakom antologin Köket – Rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet som under specialvisningar i museets utställningar berättar om husmorsideal, bostadsstandard och drömmen om det moderna Sverige.

I Stora hallen bjuder museets bibliotekarie in till pop up-bibliotek med tidskrifter och böcker på tema kök .

Medverkande:
Ulrika Torell, Kerstin Thörn, Jenny Lee, Karin Carlsson, Maja Willén, Roger Quarsell, Fredrik Sandgren och Marianne Larsson.

Program

17.15–18.00 Samtal mellan etnologer och historiker om kökets historia från 1870–2010 utifrån boken Köket och material ur museets samlingar.
18.30–19.30 Specialvisningar och samtal i tre av våra utställningar:
I Möblerade rum om köksliv och bostadsstandard 1870–1930.
I Mitt 50-tal om husmorsideal vid spisen.
I Folkhemslägenheten om drömmen om det moderna Sverige.
17.00–19.00 Pop up-bibliotek med bland annat nummer av Hemmens forskningsinstituts tidskrift, kokböcker och husmorsböcker.

Entré

120 kr för vuxna, fri entré för barn t.o.m 18 år. Förköp via Ticketmaster

 

Var: 
Nordiska museet
När: 
onsdag 26 september 2018 - 17:0020:00