Provsmakningar: Baljväxter

Välkommen till olika sorters provsmakningar på Nordiska museet. Prova oväntade livsmedel med nordisk koppling eller fika enligt våra egna traditioner.

18 oktober – Baljväxter

Hur ser världen ut med olika sorter och familjer? Vilka jordar trivs de bäst i? Hur ser historien ut i Sverige med odling av baljväxter och hur ser framtiden ut? Vad är till exempel matlupin och vad är Retrija?

Tillsammans med mästerkockarna Stefan Eriksson och Klas Lindberg får du prova flera olika baljväxter.Några kommer vi ha en provsmakning på och några hamnar i smårätter alla från svenska ekologiskt odlade baljväxter. Hur smakar de gamla sorterna som odlats väldigt länge i Sverige, de så kallade kulturarvsgrödorna? Rättviksärten som omskrevs i mitten på 1500-talet, Gotlandslinsen som var väldigt vanligt förekommande på Gotland osv. Vad har vi för nya sorter som odlas?

Tillsammans kommer vi prata ursprung, smak och tillagning på baljväxter!

Entré

Ordinarie entré till museet

Var: 
Nordiska museet
När: 
onsdag 18 oktober 2017 -
18:0019:00