Stickcafé: Mönster

Nordiska museets Stickcafé fyller 10 år och vi ägnar höstens åt några av årens favoriter, denna gång är temat mönster. Sticka, fika och lyssna på föredrag tillsammans på omtänksamt avstånd. Välkommen!

16.00–20.00: Stickcafé

Sticka, fika och lyssna på föredrag. Fika, mat och dryck säljs i restaurangen som har fullständiga rättigheter. Bord och sittplatser är placerade med omtänksamt avstånd och en onumrerad platsreservation ingår i din förköpta biljett (sitt med avstånd eller ihop med ditt sällskap). 

16.00, 17.00 och 18.00: Samtal: Rosor, tulpaner och liljor – den skånska åkdynans trädgård

Hur kommer det sig att de skånska folkliga textilierna i flamskteknik och fritt broderi flödar av växter som har sitt ursprung i delar av världen som ligger långt från Skåne? Samtal med Ulla-Karin Warberg, intendent med ansvar för folkkonst och folklig textil.

Samtalet pågår i cirka 30 minuter.

Plats: Utställningen Folkkonst. Vi sitter med avstånd på museets vikpallar. Samling i utställningens förrum.

Biljetter: Endast förköp och begränsat antal platser. I biljetten till samtalet ingår entré till museet och en onumrerad platsreservation på föredraget i Samlingssalen 19.00 (se nedan). Du behöver visa din biljett i någon av museets entréer och vid ingången till utställningen Folkkonst respektive Samlingssalen. Du kan skriva ut biljetten och ta med eller visa den i din telefon. 

Köp biljett till samtal och föredrag
 

19.00–20.00: Föredrag: jumperset, islandströjor och bohuskoftor

På 1950-talet var jumperset populära till både kjol och långbyxor, ibland med scarf eller ett diskret halsband. Den mönsterstickade islandströjan bars ofta till långbyxor, de exklusiva tröjorna från Föreningen Bohus stickning krävde viss stil och elegans, en sommarklänning i Viola Gråstens härliga mönster passade fint på resan söderut. Marianne Larsson, intendent på Centrum för dräkt och mode, berättar om stickat och tryckt på 1950-talet.

Kvällen avslutas med en digital/inspelad visning (ca 13 minuter) från utställningen Mitt 50-tal, ledd av innehållsansvariga Helena Lindroth och Marianne Larsson. Till sist en stund för frågor.

Tid: 19.00–20.00

Plats: Samlingssalen. Insläpp 15 minuter före start, inget efterinsläpp.

Biljetter: Endast förköp och begränsat antal platser. I biljetten ingår entré till museet och en onumrerad platsreservation i Samlingssalen. Du behöver visa din biljett i någon av museets entréer och vid ingången till Samlingssalen. Du kan skriva ut biljetten och ta med eller visa den i din telefon. 

Köp biljett till föredrag

 


 

Information med anledning av Covid-19

Nordiska museet följer myndigheternas råd och har vidtagit försiktighetsåtgärder för att minska risken för smittspridning. Vi håller omtänksamt avstånd till varandra och stannar givetvis hemma vid symtom. Vi håller avstånd i restaurangen och Samlingssalen (max 50 personer). Vi är rädda om varandra – avboka din plats om du känner dig det minsta sjuk.

​Läs Nordiska museets försiktighetsåtgärder

 


 

Var: 
Nordiska museet
När: 
onsdag 4 november 2020 - 16:0020:00