Träffa experten – digital visning

Följ med en av museets experter bakom kulisserna och djupdyk i samlingarna! Första torsdagen i månaden ger vi en 10 minuter kort visning via Instagram. Du träffar en intendent, konservator eller bibliotekarie som delar med sig av sin kunskap om ett särskilt ämne, föremål eller en berättelse ur Nordiska museets samlingar. Ett återkommande tillfälle där ingen visning är den andra lik!

3 december 12.30: Spel för hundra år sedan

Spel och lekar har alltid varit en viktig del i människors liv, och idag tittar vi närmare på två drygt hundra år gamla sällskapsspel. Dablospelet är ett samiskt strategibrädspel med mycket gamla anor som spelas med 64 pjäser mellan två spelare. Nordpolsspelet är ett tärningsspel inspirerat av 1800-talets upptäcktsresor i Arktis. Spelplanen består av motiv från platser på vägen mot Nordpolen. Spelarna kunde antingen följa polarfararen Nansen från Kristiania eller Andrée från Stockholm. På vägen lurar faror i form av isbjörnar eller valrossar.

Karin Dern, intendent med ansvarsområde Barn- och ungdomskultur, leksaker och spel, ger en kulturhistorisk bakgrund till vilken roll spel kan ha haft i olika sammanhang. Du behöver ett Instagramkonto för att titta. Visningen är cirka 10–15 minuter lång.

Följ Nordiska museet på Instagram för att se visningen!
 


Se Träffa experten från 1 oktober: Psykografer, automatskrift och anden i glaset 

Spiritism är övertygelsen att människan kan få kontakt med avlidnas andar. I slutet av 1800-talet blev det populärt hos framför allt borgerskapet att ägna sig åt seanser för att på olika sätt nå kunskap och få kontakt med den andra sidan. Man åkallade andarna och bad dem om svar på olika sätt. I Nordiska museets arkiv finns berättelser om hur det här kunde gå till. Vår arkivarie Marie Steinrud följer spår efter kontakter med den andra sidan i Nordiska museets arkiv.
 
 
 

 

Se Träffa experten från 5 november 12.30: Mathistoriska godbitar

Vår bibliotekarie Mathilda Ängkvist och arkivarie Marie Steinrud bjuder på lättsmält kulturhistorisk spis.

 

 


 

Var: 
Online
När: 
Upprepas varje månad på december för första torsdag tills tors dec 03 2020.
torsdag 5 november 2020 - 12:3012:45
torsdag 3 december 2020 - 12:3012:45