Workshop i flätning med Emma Dahlqvist

En liten flätad korgTradition möter framtid när textilkonstnären Emma Dahlqvist tar sig an näverslöjd och flätning. På denna workshop får du fläta en liten korg i hexagonalflätning – en flätteknik där materialet rör sig i tre olika riktningar samtidigt, vilket skapar en lätt men också stark struktur. Det mångsidiga naturmaterialet näver har använts i tusentals år och är än idag ett högaktuellt och hållbart material för samtida hantverk och design. Vi använder både näver och återbrukade material och skapar våra egna unika korgar av det material som finns tillhands. Förköp din biljett som inkluderar entré till museet.​

Medverkande: Emma Dahlqvist, designer

Tid: 9 oktober 11.00–14.00.
Plats: Nordiska museets ateljé
Biljetter: Begränsat antal platser, endast förköp.
Pris: 500 kr inklusive entré. Din biljett gäller för workshopen och som entré till Nordiska museet under hela dagen.

Köp biljett

Om Emma Dahlqvist

Emma Dahlqvist är textildesigner och konstnär.  Hon arbetar med experimentell textil materialutveckling, mönsterformgivning samt utsmyckning och formgivning av miljöer. Emmas relation till näver började med en närmast anarkistisk attityd till slöjdtraditionen, då hon med hjälp av laserskärning och origami undersökte näverns textila kvaliteter. I Emmas senaste projekt tar hon sig an traditionella flättekniker på ett nytt, lekfullt sätt och gör väskor, korgar och accessoarer i varierande material, som till exempel pappersläder, ull, näver och ståltråd. Emmas verk i näver har ställts ut nationellt och internationellt och hon har tilldelats flera priser och utmärkelser.  I boken Näver (Natur & Kultur, 2019) har hon på sitt eget sätt tagit sig an den mer traditionella näverslöjden. Hösten 2022 utkommer hennes bok om Flätning.

IG: @emmabeatricedahlqvist
emmadahlqvist.se

Stockholm Craft Week i Museibutiken

​Under Stockholm Craft Week den 6–9 oktober 2022 ställer Emma Dahlqvist ut ett antal verk i Museibutiken på Nordiska museet och erbjuder två workshops i Nordiska museets ateljé. Förutom denna workshop i flätning håller Emma också i en Workshop i näverslöjd den 8 oktober. Begränsat antal platser.​

• Det mångsidiga naturmaterialet näver har använts i tusentals år och är än idag ett högaktuellt och hållbart material för samtida hantverk och design.
  • Foto: Lennart Weibull

Om Nordiska museets ateljé

I Nordiska museets ateljé är hållbart hantverk, återbruk och skaparglädje i fokus. Vi skapar och pysslar av sådant som finns hemma och i naturen, med inspiration från traditioner i Norden, historien och museets samlingar – modern folkkonst, om du vill!

Var:
Nordiska museet