Workshop: Sy i fiskskinn – UTSÅLD

Lär dig sy ett armband i fiskskinn med garvarmästare Lotta Rahme. Välkommen till en exklusiv hantverksworkshop i Nordiska museets ateljé. Begränsat antal platser.

Workshopen är nu utsåld. Platser kvar till föreläsningen.

Lotta Rahme är mästare i konsten att bereda skinn. Hon har lärt sig traditionella tekniker hos ursprungsbefolkningar och har under de senaste åren ägnat sig åt att färga fiskskinn med svenska växter. I den här workshopen får du sy ett armband tillsammans med Lotta.

Inga förkunskaper krävs och allt material finns på plats.

Var: Nordiska museets ateljé, Djurgården.

Tid: 11 februari 13.30–16.30. 

Pris: 500 kronor. Biljetten gäller för hela dagen på museet och till Lotta Rahmes föreläsning samma dag 10.30-12.30.

Workshopen är nu utsåld. Platser kvar till föreläsningen.

Konsten att bereda skinn och sy pälsar var helt avgörande för att människan skulle kunna befolka vår del av världen.  ​Intresset för att ta tillvara en outnyttjad resurs på ett miljövänligt sätt som inte lämnar några spår i naturen bara växer. 2020 blev traditionell garvning erkänt som ett immateriellt kulturarv. 

Lotta Rahme är garvarmästare och menar att det är lika viktigt att bevara kunskaper om hur skinnen till en dräkt eller ett föremål tillverkats som själva föremålen. Hon garvar skinnen på vegetabilisk väg med galläpple, och färgar dem med blåbär, kråkbär, gröna tallkottar och svenskodlade svarta bönor. 

 


Hos ursprungsbefolkningarna har det främst varit kvinnorna som tagit hand om skinnen och jag tänker ofta på det som en Inuitkvinna i Kanada sa till mig: Det är ett sätt att hedra det dödade djuret – att göra något vackert av dess skinn.​

 

  • Lotta Rahme, garvningsmästare.
  • Fiskskinn i sol, foto: Håkan Olsen.

Lotta Rahme

Lotta Rahme fick Märta Måås-Fjetterström-stipendiet 2021 för sitt mångåriga arbete med traditionella garvningstekniker. Lotta Rahme skapar, undervisar och föreläser och har skrivit böckerna Skinngarvning och beredning med traditionella metoder och Fiskskinn garvning och sömnad.  Båda böckerna finns att köpa i Museibutiken.

Lotta berättar mer om sitt arbete i en föreläsning i Samlingssalen samma dag, 11 februari. Har du biljett till workshopen är du garanterad en plats även på föreläsningen.  10.30–12.30  

Upptäck traditionell garvning i en utställning i museibutiken

 


 

Var: 
Djurgården
När: 
lördag 11 februari 2023 - 13:3016:30