Hur vi bor och möblerar våra hem är ett av Nordiska museets kärnområden. I samlingarna finns dessutom Sveriges största samling av möbler, husgeråd, tapeter och hemtextilier - föremål som visar vad som varit nytt och modernt eller vanligt och vardagligt i våra hem.
Dekorationsmåleriet utfört av Johan Nils Asplind. Byrån, som är tillverkad av furu, har sannolikt målats i början av Asplinds yrkeskarriär. Den är sällsynt välbevarad. Målningen imiterar i detalj en gustaviansk fanerad byrå med intarsia av olika träslag av en typ som var modern i Stockholm under 1770- och 80-talen.
Få konstverk har blivit så välkända och så älskade av sin samtid som Lillans sista bädd, målad av Amalia Lindegren 1858. Motivet är en interiör från en bondstuga där en familj i rättviksdräkter sörjer ett avlidet spädbarn i en vagga.
Hållars Matthias Hansson kombinerade färg och form på ett personligt vis. Ofta använde han mörka toner och de utskurna tulpanhalvorna är typiska för honom. Hållars Matthias var också känd som fiolspelman. Eftersom jordbruket inte räckte att leva av i Dalarna, kunde en och samma dalkarl behöva vara bonde, timmerman, snickare, målare och kanske dessutom spelman och skollärare.
Nordiska museets intendent Maria Perers berättar det funktionalistiska kökets historia.
Dalmåleriets storhetstid var 1770–1870. Back Erik Andersson från Leksand var en av många målare som varvade sin tid mellan jordbruk hemma i byn och arbetsresor för att måla i bondgårdar i närbelägna landskap.
Snickaren Udbyes möbler ”behagade mig”, skriver Märta Helena i sin dagbok den 15 september 1821, efter att hon besökt hans verkstad i Stockholm. Han är ”en ganska munter och artig men eij vacker karl”, upplyser hon vidare.
Hur bodde man under folkhemstiden? Kliv in i Folkhemslägenheten, en typisk lägenhet på två rum och kök från slutet av 1940-talet.
Blommor var en omtyckt del av de borgerliga nyrokokointeriörerna vid mitten av 1800-talet. Den här tavlan innesluter en blomsterkrans tillverkad av vita och grå fiskfjäll.
Rokokotapet tillverkad i Stockholm omkring 1770. Blombuketter i rosa, gult, blått och grönt mot snedrutigt bottenmönster i vitt mot ljusblå botten.
På 1830-talet var resårstoppning i möbler något revolutionerande nytt. Karmstolen från Salsta slott i Uppland från sent 1830-tal är ett av de äldsta kända exemplen på bevarad resårstoppning i Sverige. Den nya stoppningstekniken är känd i Sverige först under senare delen av 1840-talet och bara i påkostade miljöer.
I NK-liggaren hittar du alla poster från NK:s möbelavdelnings kundliggare från början av 1900-talet fram till år 1962.
Utställningen Rejält retro om allmogemöbler visades på Nordiska museet till 21 okt 2015– 4 september 2016.
Klockren auktoritet, existentialist eller salongs-cruiser? Obotlig romantiker, svärmorsdröm eller dold juvel?
Sina värpställen hade hönsen i sänghöfdan [vid huvudänden] eller vid sängfötterna, men då fingo icke ’barna klifve upp i sänga för höna ska varpe’. Annars var sängen lekplats för barnen
-Jonas Stolt f. 1812, byskomakare i Högsby, Småland