Kunskapsområden

Lär dig mer om livet i Sverige och Norden

Nordiska museet är en guldgruva för alla med intresse för kulturhistoria. Nedan hittar du ett urval av alla de kunskapsområden som museet arbetar med.

Mode, kläder och accessoarer

Kläder har alltid varit en viktig föremålsgrupp i Nordiska museets samlingar. Hur man klär sig i olika sammanhang speglar människan och samhället. Museet har samlat kläder från det 1873, då museet grundades. Det första inmärkta föremålet i samlingarna är en kjol från Dalarna.

Folklig dräktkultur

I Nordiska museet finns en stor samling av folkliga kläder från olika tider och olika platser. I samlingarna finns främst folkdräkter och folkliga modedräkter representerade.

Hem och bostad

Hur vi bor och möblerar våra hem är ett av Nordiska museets kärnområden. Vi har en av Sveriges största samlingar av möbler, husgeråd, tapeter och hemtextilier - föremål som visar vad som varit nytt och modernt eller vanligt och vardagligt hemma från 1500-talet fram till i dag. 

Trädgårdsodling

Alla trädgårdar är unika och fyller sitt syfte. 1500-talets kryddtäppa med morötter kanske inte skiljer sig så mycket från odling i pallkragar vid sommarstugan idag.

Genbanker

Allt vi äter och mycket av det vi omger oss med har biologiskt ursprung och bär på olika gener. Gener är dynamiska, de omkombineras, det bildas nya och andra försvinner. Men när det gäller våra kulturarter, så är det främst människan som driver den starkaste förändringen genom avel och förädling.

Samisk historia och kultur

Samerna, som är ett av världens urfolk, levde ursprungligen i Sápmi – Sameland där de försörjde sig på jakt, fiske och renskötsel. Numera bor samer på många platser och arbetar i alla slags yrken. Här hittar du information om samernas liv förr och nu, med inriktning på Nordiska museets samlingar och verksamhet.

Folkhemmet

Folkhemmet är en politisk term som socialdemokratin använde för att beskriva en samhällsvision. Begreppet fick spridning efter att den socialdemokratiske ledaren Per Albin Hansson använt det i ett riksdagstal 1928.

Socker

Hur kommer det sig att vi blivit ett sockerälskande folk? 

Samtida skapande

Egentligen behöver vi inte tillverka någonting för hand i dag, för maskinerna klarar allt utom att virka. Ändå håller vi på. Vi skapar med våra händer för att må bra, för att förändra världen eller bara för att det är roligt.

Spik bläcka black

Talesätt

"Slå huvudet på spiken", "vara en black om foten", "ta sig en bläcka" och "inte ett vitten" är exempel på språkliga uttryck i svenska språket. Men vad syftar uttrycken på?

Perspektiv på funktionsnedsättning

En sida om människors vardagsliv. Tjugo personer med olika funktionsnedsättningar berättar, hämtade från det digitala insamlingsprojektet Livsbild.

Emilie Demant Hatt

Emilie Demant Hatt var en dansk konstnär som genom oljemålningar skildrade sina minnen från resor med samerna i Norge och Sverige.