Kläder har alltid varit en viktig föremålsgrupp i Nordiska museets samlingar. Hur man klär sig i olika sammanhang speglar människan och samhället. Nordiska museet har samlat kläder sedan 1873, då museet grundades.
I fem filmer från konservatorsateljén får du titta närmare på hantverket i några unika klänningar, uppsydda på NK:s Franska damskrädderi mellan 1902 och 1966.
Intendenterna Helena Lindroth och Marianne Larsson ger en visning i utställningen Mitt 50-tal.
Intendenterna Leif och Aron tittar närmare på Carl Jonas Love Almqvists pärlbroderade huvudbonad för hemmabruk, att bäras till en bekväm rökrock.
Hur gick det till i en syateljé innan färdigsytt blev standard? Följ det måttsydda plaggets väg från mannekäng till kund.
Nordiska museet har en stor samling av folkliga kläder från olika tider och olika platser. I samlingarna finns främst folkdräkter och folkliga modedräkter representerade.
Efter krigsslutet 1945 var tillgången på kläder och skor inte så stor. Man köpte inte färdigsytt i den omfattning som sker idag.
För att motverka lyx hos adeln och stödja svensk textiltillverkning infördes den nationella dräkten av Gustav III år 1778.
Läs om hantverket, kreatörerna och kunderna på Nordens ledande modeateljé 1902–1966.
Intendent Helena Lindroth berättar om svarta smycken från 1800-talet.
Smyckesportalen ger dig möjlighet att söka direkt i museets smyckessamling, ta del av en tidslinje och fördjupa dig i nio guldkorn ur samlingarna.
Nordiska museet samlar varje år in design från vinnare av Damernas världs modepris Guldknappen. Upptäck svenskt mode från de senaste 30 åren på webbplatsen Digitalt museum.