Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966

Av Susanna Strömquist.

”Den 9 juli 1966. Spegeldörrarna till NK:s Franska damskrädderi bommas igen, för gott. Den parisiska haute couturens högborg i Norden faller. En värld av tunga parfymer, högklassig elegans och passionerat hantverk försvinner in i glömskans dimmor.

Den här boken är ett försök att dyrka upp spegeldörrarna igen. Att återuppväcka minnet av den legendariska coutureateljén med sina två parallella världar: visningssalongen och syateljén."

Franska damskrädderiets modesalong på varuhuset NK var Nordens flottaste scen för haute couturens mästerverk från sekelskiftet 1900 till sextiotalet. Här samlades en välklädd publik för att se och beställa säsongens nyheter efter förlagor från de ledande kreatörerna i modets huvudstad Paris. Vägg i vägg med den legendariska pärlgrå visningssalongen skapade sömmerskor, damskräddare och brodöser tidlös elegans och måttsydda drömmar av högsta hantverksklass.

Med närmare 200 bilder från couturens gyllene era och efter djupdykningar i Nordiska museets arkiv och föremålssamlingar ger modekritikern och kulturskribenten Susanna Strömquist i denna storslagna skildring liv åt ett hittills outforskat kapitel i svensk modehistoria.

Boken finns att köpa på plats i Museibutiken, via e-post museibutiken@nordiskamuseet.se eller direktmeddelande på Museibutikens Instagramkonto.

Susanna Strömquist är modekritiker och kulturskribent vid bland annat Dagens Nyheter och ELLE Sweden.

Utgivning 1 september 2021 i anslutning till utställningen Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 som visas på Nordiska museet 17 september 2021–18 september 2022.

Utställningen och boken är ett samarbete mellan Nordiska museet och Susanna Strömquist, med stöd av Nordiska Kompaniet (NK).

Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966

Författare: Susanna Strömquist