Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966


Av Susanna Strömquist. 

”Den 9 juli 1966. Spegeldörrarna till NK:s Franska damskrädderi bommas igen, för gott. Den parisiska haute couturens högborg i Norden faller. En värld av tunga parfymer, högklassig elegans och passionerat hantverk försvinner in i glömskans dimmor. 

Den här boken är ett försök att dyrka upp spegeldörrarna igen. Att återuppväcka minnet av den legendariska coutureateljén med sina två parallella världar: visningssalongen och syateljén."

Franska damskrädderiets modesalong på varuhuset NK var Nordens flottaste scen för haute couturens mästerverk från sekelskiftet 1900 till sextiotalet. Här samlades en välklädd publik för att se och beställa säsongens nyheter efter förlagor från de ledande kreatörerna i modets huvudstad Paris. Vägg i vägg med den legendariska pärlgrå visningssalongen skapade sömmerskor, damskräddare och brodöser tidlös elegans och måttsydda drömmar av högsta hantverksklass.

Med närmare 200 bilder från couturens gyllene era och efter djupdykningar i Nordiska museets arkiv och föremålssamlingar ger modekritikern och kulturskribenten Susanna Strömquist i denna storslagna skildring liv åt ett hittills outforskat kapitel i svensk modehistoria.

 

Belönad med Svensk Bokkonsts diplom 2021

Juryns motivering:

 

En elegant bok med stilsäker typografi och grafisk form. En guldkantad resa från en svunnen epok görs här tillgänglig för en ny och bredare publik. En juvel i bokhyllan!

 

I fokus för utmärkelsen och diplomet från Svensk Bokkonst står hög kvalitet genom bokproduktionens alla led, från formgivning och typografi till tryckteknik, bindning och papperskvalitet. Totalt utses 25 böcker från 2021 års bokutgivning.

 

Här kan du köpa boken

Boken finns att köpa på plats i Museibutiken, via e-post museibutiken@nordiskamuseet.se eller direktmeddelande på Museibutikens Instagramkonto.

 

Om författaren

Susanna Strömquist är modekritiker och kulturskribent vid bland annat Dagens Nyheter och ELLE Sweden.

Utgivning 1 september 2021 i anslutning till utställningen Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 som visas på Nordiska museet 17 september 2021–1 oktober 2023. 

Utställningen och boken är ett samarbete mellan Nordiska museet och Susanna Strömquist, med stöd av Nordiska Kompaniet (NK).

 


 

Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966

Författare: Susanna Strömquist
Grafisk form: Malmsten Hellberg
Fotograf (nytagna färgbilder och reprofotografi): Helena Bonnevier

Tryckt med bidrag ifrån:
Olle Engkvists stiftelse
Estrid Ericsons stiftelse
Kungl. Patriotiska sällskapet
Stiftelsen Längmanska kulturfonden

Utgivning 1 september 2021
240 sidor, 200 bilder, hårdband
Format 215 x 270 mm
ISBN 978 91 7108 619 8

425 kr
 

Köp boken