Om biblioteket

Nordiska museets bibliotek är sedan 1890 ett vetenskapligt specialbibliotek. Det handlar om kulturhistoria från 1500-talet till idag. Samlingarna speglar museets olika ämnesområden med både nytt och äldre material, bland annat en stor raritetssamling och olika typer av publikationer såsom böcker och tidskrifter men även reklamtryck. Biblioteket är öppet  för allmänheten.

I biblioteket arbetar bibliotekarier som hjälper dig att hitta relevant information i samlingarna. Vi har det mesta materialet på öppna hyllor i vackra, rofyllda lokaler så att man själv kan leta, hitta och läsa. Hemlån är möjligt med en del undantag. Se vidare under Låna.

Bor du utanför Stockholmsområdet och vill låna våra böcker kan du vända dig till närmaste lokala bibliotek, som då kan fjärrlåna från oss.

Raritetssamlingen finns i sluten avdelning och materialet kan beställas fram att läsas på plats i biblioteket. Man behöver inte förbeställa material ur raritetssamlingen.

Är materialet av karaktär som ej lånas ut går det bra att kopiera eller skanna på plats i biblioteket mot en avgift. För skanning, medtag usb-sticka.

Biblioteket förvärvar litteratur inom kulturhistoria efter år 1500. Viktiga områden är etnologi, dräkthistoria, konsthantverk, mat och dryck, och svensk topografi. I boksamlingarna avspeglas museets arbete, utställningar och forskning genom åren.

Samlingarna nås via vår katalog Saga, och den nationella biblioteksdatabasen Libris. Även bibliotekets äldre kulturhistoriska ämneskatalog, som förtecknar ett urval titlar och tidskriftsartiklar i bibliotekets samlingar under olika ämnesområden fram till år 2000, är inskannat.

Ett antal fasta publika datorer finns i lokalen samt trådlöst nätverk.

 

Foto av hyllor i Nordiska museets bibliotek