Nordiska museets förlag

Nordiska museet har gett ut böcker sedan slutet av 1800-talet. Förlaget publicerar facklitteratur om svensk kulturhistoria från 1500-talet till vår egen tid.

Aktuella titlar

Humle

Humlen har följt människan i över tusen år. Boken om "det gröna guldet" publiceras nu i ny upplaga.

Köket

En bok om kökslivets historia i Sverige under det långa 1900-talet.

Gott nytt år!

En bok om nyårsfirandets historia, nya högtider och traditioner i förändring.

Julita gård

Ny upplaga av katalogen om Nordiska museets herrgårdsanläggning i Södermanland.

Julita gård

Människor och landskap under tusen år. Av Ulrich Lange och Göran Ulväng (red.) Julita gårds historia är unik och sträcker sig över mer än tusen år. Denna generöst illustrerade bok handlar om forntiden med vikingatidens storgård, medeltidens cistercienskloster, den äldre vasatidens kungsgård, 1600-talets järnbruk, 1700- och 1800-talens högadliga herrgård och storgods, 1900-talets rationaliseringar och inte minst Stiftelsen Nordiska museets publika verksamhet fram till vår tid. Författarna följer...

Hantverkarens val

Material, teknik och form genom möbelhistorien. Av Johan Knutsson. Foto Peter Segemark. Under 1500-talet och början av 1600-talet utvecklades många av de konstruktioner och den verktygskultur som präglar möbelhantverket ännu i dag. Under 1700-talet förfinades teknikerna samtidigt som tillverkningen effektiviserades, arbetet specialiserades och ett nytt system av underleverantörer etablerades. Under industrialismens 1800-tal tillkom fler material jämte en mängd innovationer som lade grund för...

87 röster om migration

Jonas Engman och Lisa M. Söderlindh (utg.) Migrationen finns överallt och har alltid funnits. Ändå blir den offentliga diskussionen om detta fenomen oftast laddad. Samtidigt saknas många gånger migranternas egna röster. I den här boken kommer 87 personer till tals. Deras skäl till migration har varierat men alla har erfarenhet av rörelse över gränser och mellan nationer, gemenskaper och värdesystem. Berättelserna är individuella men ter sig allmängiltiga när vi lägger dem sida vid sida. De...

Humle

Det gröna guldet. Av Else-Marie Karlsson Strese och Clas Tollin. Humlen har följt människan i över tusen år. Trots det har mycket av kunskapen om den gått förlorad i Sverige. Vi känner grödan som smaksättare i öl, kanske även som dekorations- och medicinalväxt. Mindre känt är att dess ekonomiska betydelse har varit så stor att odlingen har reglerats i lag under fyra sekler. I denna rikt illustrerade bok, som här ges ut i en andra upplaga, betraktas humlen utifrån ett sammansatt biologiskt och...

Gott nytt år!

Drakar, eldar och champagne. Av Lena Kättström Höök. Nyåret ger en chans att börja om och ge nästa år bättre förutsättningar. Den här boken berättar om nyårsfirandets historia i Sverige men också om lokala och regionala variationer och globala teman. Det är bara i den västerländska gregorianska kalendern som det nya året börjar den 1 januari. Parallellt existerar andra nyårshögtider vid olika tidpunkter på året. En del är knutna till religion, andra till länder och regioner, andra åter till...

Fataburen 2018. Vänner i hundra år

”Samfundet Nordiska museets och Skansens Vänner är en stöttande vänkrets som är gemensam för de två museerna. Det hela började för 100 år sedan med ett fokus på gåvor av föremål. I dag kan bidragen gå även till exempelvis pedagogisk utveckling, fördjupad samlingsvård, artbevarande eller omvärldsbevakning. Med vännernas hjälp har vi kunnat göra nödvändiga insatser men också satt guldkant på tillvaron. De som vinner mest på detta är givetvis våra besökare.” I denna årgång av Fataburen presenterar...

Köket

Rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet . Red. Ulrika Torell, Jenny Lee och Roger Qvarsell. Köket brukar kallas hemmets hjärta. Det är platsen för hemmatillvarons mest basala sysslor, som matlagning, ätande och vardagligt familjeliv. Köket ses som en given del av bostaden, med vissa förväntade funktioner och inventarier. Inget kök, inget riktigt hem. Historiskt sett har det renodlade köksrummet inte varit så självklart som det är i dag. Kring år 1900 var Stockholm en av...

Fataburen 2017. Vår vardag – ditt museum

Nordiska museet och Skansen förmedlar dagligen kunskaper och upplevelser till besökare och gäster och har gjort det i långt över ett sekel. Grundläggande är att berätta om viktiga teman i våra samlingar. Människans erfarenheter står i fokus och därmed blir berättelsen nästan oändligt stor. För första gången på länge ger de två museernas gemensamma årsbok Fataburen en bred inblick i verksamheterna. Det börjar med synliggörandet av en osynlig markisinna och slutar med skyddet av berguv och...

Spannmål

Svenska lantsorter. Av Matti Wiking Leino. Den historiska betydelsen av spannmål kan knappast överskattas. När jordbruket uppstod för mer än 10 000 år sedan var det genom odling av de olika sädesslagen.Fram till våra dagar har spannmål varit avgörande för kultur, handel, arbete och livsmedelsförsörjning liksom för användningen av naturresurser och förändringar i landskapet. Den här boken sätter svenska historiska sädesslag i fokus och beskriver hur odlingsmaterialet av vete, råg, korn och havre...

Museibyggnaden

Nordiska museets huvudbyggnad på Djurgården i Stockholm är ett arkitektoniskt landmärke. Den väldiga huskroppen syns på långt håll från alla vinklar och närmare inpå framträder spännande detaljer i uttryck, material och hantverk. Arkitekten Isak Gustaf Clason knöt an till flera olika historiska byggnadsformer när huset ritades i slutet av 1800-talet. I dag är byggnaden historisk snarare för att den så tydligt manifesterar sin egen tid. Boken bygger på anteckningar, ritningar och bilder ur...

Sidor