Den egyptiska akacians långa dvala

ack_om_du_vore_har.jpgOm vetenskapsmannen Oskar Sandahl och hans resa till Egypten 1856

Av Matti Wiking Leino

Format 165 x 210 mm
128 sidor, rikt illustrerad
ISBN 978-91-7108-544-3
Pris ca 125 kr

Köp boken

En liten akacia växer i orangeriet på Nordiska museets gård Julita i Sörmland. Ett frö i en glasburk i museets stora samling av fröprover från 1800-talet började gro tack vare
en forskares nyfikenhet och envishet – en sensation som väckte många frågor. Fröet växte till en buske och ur fröet växte också en berättelse om andra samlingar på glömda museer, om en resa till Egypten år 1856 och om Oskar Theodor Sandahl. Hans intresse för märkliga växter och djur förde akaciafröet till Sverige och genom brev och reseberättelser får vi insyn i hur tidens turister upplevde det främmande. Skildringen av hans resor och av hans liv som läkare och vetenskapsman i Stockholm ger 1800-talets frösamlingar och exotiska naturalier ett sammanhang.

Matti Wiking Leino är agronom och doktor i genetik och växtförädling. Inom Nordiska museets forskningsprojekt Historiskt växtmaterial har han lockat fram både akacian och berättelsen ur en 150-årig dvala.