Center för dräkt och mode

Vad berättar kläder och mode?

Varför klär vi oss som vi gör i Norden? Vad kan vi förstå genom material, linjer och funktioner i kläder från olika tider och sammanhang? Och hur formar modet vår identitet och uppfattningar om kropp, kön, bekvämlighet och skönhet? Center för dräkt och mode arbetar med att förmedla vad vi kan lära oss om människan och dess omgivande samhälle genom kläder och mode. Till hjälp finns en unik samling med femhundra år av mode och kläder, skor, smycken och andra accessoarer, många med personliga berättelser från de människor som har skänkt eller burit dem.

Kunskapscentret Center för dräkt och mode lyfter fram Nordiska museets stora dräktsamling och berättar om människorna och samhället de levde i genom deras kläder och mode. Ett aktivt insamlingsarbete bedrivs sedan 140 år och centret verkar även för kunskapsförmedling, forskning och utställningsverksamhet som diskuterar mode, och dess betydelse, igår, idag och imorgon.

Arbetet leds av intendent Aron Erstorp, som har ett gediget intresse för dräkt och mode och lång erfarenhet av att tillgängliggöra museisamlingar. Han har tidigare arbetat som intendent på Armémuseum. Till centret hör även Nordiska museets intendenter Marianne Larsson, Helena Lindroth, Leif Wallin och Cecilia Wallquist.

Få museer i världen kan som Nordiska museet visa modets påverkan över alla samhällsgrupper. Genom samlingen kan vi berätta om handelskontakter, globaliseringen av stil och smak, politiska, ekonomiska och sociala faktorer. Alla samhällsgrupper har genom tiderna använt kläder för att hålla värmen, skyla sig, uttrycka sin status, identitet och tillhörighet. Vi belyser hur synen på kroppen och vårt sätt att pryda den har varierat under århundradena.

–Att göra vår fantastiska samling av dräkt och mode ännu mer känd och tillgänglig är något som jag tycker är mycket viktigt. Det ökar vår relevans i samtiden och bäddar för nya intressanta samarbeten, säger Aron Erstorp.

Utställningar som blickar bakåt och på dagens mode

Nordiska museet producerar kontinuerligt utställningar om dräkt och mode, såväl stora produktioner som mindre pop-up-utställningar. 
Aktuella utställningar är Nordens Paris och British så in i Norden.

Det allra första föremålet en kjol

Nordiska museet har sedan start haft nordisk dräkt- och modehistoria som kärna. Det allra första föremålet med inventarienummer NM.0000001 är en yllekjol från Stora Tuna i Dalarna, insamlad av museets grundare Artur Hazelius 1872. Hans ursprungliga tanke var ett museum för folklig dräkt men perspektivet vidgades. Idag består en tredjedel av museets 1,5 miljoner föremål av kläder, textilier, skor och accessoarer. Dräkt- och textilsamlingen är den största i Norden, den sträcker sig bakåt över fem århundranden och har även en oöverträfflig bredd.

Fashionabelt, vardagligt och personligen använt

Det unika med museets enorma samling är att både det fashionabla och det vardagliga modet finns representerat. Här finns såväl haute couture som vardagsplagg från olika samhällsskikt och tider, ofta med en kontext knuten till plagget. Axel von Fersens franska dräkt, Coco Chanels kreationer, Ann-Sofie Backs internationella design, Ingemar Stenmarks slalomutstyrsel, folkdräkter, arbetskläder och vardagsplagg som t-shirts och Gul & Blå jeans är några exempel. Till detta kommer museets specialbibliotek med allt från 1700-talets modejournaler till de senaste modeteorierna och ett omfattande arkiv där man bland annat kan finna modefotografier av Kerstin Bernhard och Erik Holmén.

Har du frågor? Kontakta antikvariska@nordiskamuseet.se