Center för dräkt och mode

Fem århundraden av mode

En unik samling med femhundra år av mode och kläder, ett Center för dräkt och mode och utställningar som blickar både bakåt och på modet idag. Det är byggstenarna när Nordiska museet tar sikte på att vara Nordens största modemuseum med personliga berättelser från människorna bakom kläderna.

Nordiska museet har sedan start haft nordisk dräkt- och modehistoria som kärna och idag består en tredjedel av museets 1,5 miljoner föremål av kläder, textil, skor och accessoarer. Det allra första föremålet med inventarienummer 1 är en yllekjol som grundaren Artur Hazelius samlade in 1872 i Dalarna. Dräkt- och textilsamlingen är den största i Norden, sträcker sig bakåt över fem århundranden och har även en oöverträfflig bredd. Det unika med museets enorma samling är att både det fashionabla och det vardagliga modet finns representerat. Här finns såväl haute couture som vardagsplagg från olika samhällsskikt och tider, dessutom ofta med en kontext knuten till plagget. Till exempel finns i samlingen Axel von Fersens franska dräkt, Coco Chanels kreationer, Ann-Sofie Backs internationella design, Ingemar Stenmarks slalomutstyrsel och vardagsplagg som t-shirts och Gul & Blå jeans. Allt i samlingen har köpts, burits eller formgivits av personer bosatta i vad som idag kallas Sverige.

På museet finns även ett omfattande specialbibliotek som spänner över 1700-talets modejournaler till de senaste modeteorierna – här finns Vogue bredvid Ellos kataloger – och ett arkiv av modefotografier, såsom Kerstin Bernhards, samt många visit- och kabinettkort.

Center för dräkt och mode under ledning av Helen Persson är knutet till Avdelningen Kunskap och förmedling, består av Helen Persson och intendenterna Marianne Larsson, Helena Lindroth och Leif Wallin och ska lyfta fram den unika modesamlingen och dess personliga berättelser ytterligare:

  Få museer i världen kan som Nordiska museet visa modets påverkan över alla samhällsgrupper. Genom samlingen kan vi berätta om handelskontakter, globaliseringen av stil och smak, politiska, ekonomiska och sociala faktorer. Alla samhällsgrupper har ju genom tiderna använt kläder för att uttrycka sin status, identitet och tillhörighet. Vi ska berätta om människan och samhället de levde i genom deras kläder och mode. Ett aktivt insamlingsarbete bedrivs sedan 140 år och museets Center för dräkt och mode verkar för kunskapsförmedling, forskning och utställningsverksamhet som diskuterar mode, och dess betydelse, igår, idag och imorgon, säger Helen Persson.

Helen Persson har en master i dräkthistoria från Courtauld Institute of Art, London, och lång erfarenhet inom området dräkt och mode från bland annat Victoria and Albert Museum i London och Metropolitan Museum of Art i New York. Hon tillträdde som chef för Center för dräkt och mode i augusti 2017 och som chef för avdelningen Kunskap och förmedling våren 2018.

Bilden visar en detalj av en aftonklänning av rödlila yllejersey med jacka i gråblått, rikt broderad i färger med metall-lan i design av Madeleine Vionnet, Paris 1938. Foto Mats Landin, Nordiska museet.

Har du frågor? Kontakta antikvariska@nordiskamuseet.se