Folkhemslägenheten - En hemmiljö från slutet av 1940-talet

livsbild_pressbild.jpg

Våren 2013 öppnade Nordiska museet dörrarna till Folkhemslägenheten, en hemmiljö från slutet av 1940-talet. Lägenheten på två rum och kök är byggd i full skala inne i museibyggnaden och är typisk för hur en nybyggd HSB-lägenhet kunde se ut vid tiden.

I lägenheten bor den fiktiva familjen Johansson. Familjen, som består av mamma, pappa och tre barn, har just flyttat från en trång och omodern enrummare till denna folkhemslägenhet med både toalett, badkar och tvättstuga. Rummen är möblerade med insamlade originalmöbler och fyllda av kläder, husgeråd och andra föremål från tiden. Köksmöblerna har flyttats med från familjens tidigare hem, medan soffgrupp och matsalsmöblemang är moderna, med 1940-talsmått mätt.

Besökare hemma hos familjen Johansson har möjlighet att titta i skåpen, sitta i soffan och lyssna på radioprogram från tiden. Kliv över tröskeln och in i en annan tid.

Nordiska museet gav i samband med folkhemslägenhetens invigning ut en bokserie och en CD, se mer nedan.

Folkhemslägenheten öppnade 23 maj 2013 och visas tillsvidare.

Om Folkhemslägenheten på Nordiska museet

Wenke Rundberg, chef för pedagogsektionen, Nordiska museet
Tfn: 08-519 546 96
E-post: wenke.rundberg@nordiskamuseet.se

Om bokserien och skivan

Kristina Lund, redaktör, Nordiska museets förlag
Tfn: 08-519 547 03
E-post: kristina.lund@nordiskamuseet.se

Folkhemmets bostäder

När Sverige skulle bli modernt var bostäderna en viktig och politiskt prioriterad angelägenhet. De funktionella bostäder som byggdes under 1930-1940- och 1950-talen var ljusa och praktiska, de låg fritt och grönt, långt från stadens mörker och smuts. I folkhemmets Sverige skulle alla ha rätt till en god bostad med möjligheter att tvätta sig själva och sina kläder, laga mat, sova och umgås. Den goda bostaden hade modernt kök och badrum, varmvatten, sopnedkast, garderober och gemensam tvättstuga. Vardagsrummet och sovrummet blev ändamålsenliga enheter i tidens ideala hemliv. Funktion, hygien, moral och standardisering var viktiga ledord när människor skulle lära sig att leva modernt i de nya bostäderna.

Folkhemmet i ord och bild - och även i toner

Nordiska museet gav i samband med Folkhemslägenhetens invigning ut en bokserie och en CD. Skivan Folkhemmets musik är ett vaxplock av välkända låtar som människor hörde på radio eller själva sjöng på 1930- och 1940-talen i Sverige. Urvalet är gjort av producenterna Stefan Wermelin och Staffan Schöijer på uppdrag av Nordiska museet.

Vardagsrummet, sovrummet, köket, badrummet och tvättstugan har varsin bok i serien Folkhemmets rum. Böckerna som är rikt illustrerade tar upp visioner och ideal, bostadsvanor och levnadsmönster, möbler och inredning som har präglat olika tiders bostäder. Tillsammans ger böckerna en helhetsbild av den svenska bostadens utveckling under 1900-talet och in i ett nytt sekel. En bild som också speglar samhällsförändringar och nya förbättrade levnadsvillkor.

Böckernas titlar och författare:

Vardagsrummet. En plats för allt och alla av Maria Perers, Leif Wallin, Anna Womack Sovrummet.
Bäddat för förändring av Anna Womack
Köket. Hemmets hjärta av Marianne Larsson
Badrummet. Från balja till spa av Kristina Lund
Tvättstugan. En svensk historia av Kristina Lund

Skivan och böckerna finns till försäljning i museibutiken, där hela bokserien även säljs till paketpris i en specialdesignad box, framtagen i begränsad upplaga exklusivt för museibutiken. Här finns även andra produkter som anknyter till folkhemstiden, bland annat en virksats till tidstypisk grytlapp ur Nordiska museets samlingar.

Pressbilder

Folkhemslägenheten

Att använda pressmaterialet

Pressbilder får endast publiceras i redaktionella texter om Nordiska museet eller museets utställningar, och fotografens samt museets namn ska alltid anges.

Behandlar texten huvudsakligen något annat vänligen kontakta museets bildförmedling.

Bilder finns högupplösta i anslutning till pressmeddelanden.

Folkhemmet

Läs mer om Folkhemmet och Sverige mellan 1930- och 1960-talet på våra ämnessidor.