Nordiskt ljus

Gryningsljus och mörkertimmar

Vad betyder det att bo i en del av världen som har begränsat med dagsljus under vintern och ljust nästan dygnet runt under sommaren? Nordiska museets temasatsning Nordiskt ljus fyller museets stora hall med aktiviteter och en utställning om hur ljuset format oss och hur vi format ljuset, från gryning till skymning och från eldstad till PH-lampa.

–Det nordiska ljuset är unikt, få procent av jordens befolkning lever under liknande ljusförhållanden. Hur var det att klara sig med tio talgljus under ett helt år? Föreställ dig att varje dag behöva tända och vakta en eld och vad glödlampan och gatubelysningen innebar för livet efter solnedgången, säger Maria Maxén, intendent på Nordiska museet.

–Vi belyser olika aspekter av ljus i Norden: ljuset i kulturhistorien, traditioner, form och lampdesign och norrskenet som naturligt ljusfenomen. Vi har också programaktiviter som knyter an till ljuset. Det blir full fart och kommer att finnas något för alla, från nyfikna barn till designintresserade, berättar Amanda Creutzer, projektledare och utställningsproducent på Nordiska museet.

Nordiskt ljus berättar om hur ljuset från naturen och det vi skapat med belysningsteknik påverkar hur vi lever våra liv. Över hundra år av nordisk lampdesign visas i en visuell tidsresa över formgivningen av armaturer i Norden sedan elektricitetens intåg. Det blir möjligt att uppleva fascinationen med norrsken, experimentera vid ljusbord och reflektera över ljusets betydelse för traditionerna halloween, advent, ny dag (Nouruz), valborg och midsommar. I Ljusresan, barnens egen väg genom utställningen, kan de yngsta besökarna uppleva resan från mörker till elektricitet och med ett magiskt ljus till hjälp se sådant som inte andra kan se.

Till temat hör bland annat programaktiviteter kring högtiderna halloween, lucia och jul liksom en föredragsserie om belysningshistoria, ljus och sömn, ljuset roll i våra högtider.

Utställningen visades till och med den 13 januari 2019.

Maria Maxén, sakkunnig intendent
Maria.maxen@nordiskamuseet.se 08-519 547 07

Amanda Creutzer, utställningsproducent Nordiskt ljus
Amanda.creutzer@nordiskamuseet.se 08-519 545 43

Annika Gooch, projektledare programaktiviteter
Annika.gooch@nordiskamuseet.se 08-519 547 52

Lotta Wallgren, presskontakt
Lotta.wallgren@nordiskamuseet.se 08-519 545 17

Fakta Nordiskt ljus – ett tema, flera delar

Utställning

Nordens ljus – en kulturhistorisk del från mörker till ljus formgiven av JoAnn Tan Studio
Ljusets former – designhistorisk del om nordisk armatur från då till nu formgiven av Note Design Studio.
Ljusupplevelse – upplevelsebaserad norrskensinstallation och ljusexperiment. Formgivare är Lumination, Ljuslabbet och Visual Act samt Note Design Studio.
Ljus i traditioner – om högtiderna halloween, advent, nouruz, valborg och midsommar. Formgivare Cecilia Undemark Péterfy.

Programkatalog Nordiskt ljus

ISBN: 978-91-7108-591-7
Utgiven av Nordiska museet, ansvarig utgivare Sanne Houby Nielsen. Form Stockholm Graphics.

Pressbilder

Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.
Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet. Form: Hummingbirds.
Form: Hummingbirds.
Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.
Foto: Bertil Wreting, Nordiska museet.
Foto: Nordiska museet.
Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Foto: nukleerkedi/iStockphoto
Foto: NZSteve/iStockphoto
Foto: Nordiska museet.
Foto: KW Gullers, Nordiska museet.
Foto: Bertil Höder, Nordiska museet.
Foto: KW Gullers, Nordiska museet.

Att använda pressmaterialet

Pressbilder får endast publiceras i redaktionella texter om Nordiska museet eller museets utställningar, och fotografens samt museets namn ska alltid anges.

Behandlar texten huvudsakligen något annat vänligen kontakta museets bildförmedling.

Bilder finns högupplösta i anslutning till pressmeddelanden.