Ostfestivalen 2016

Vinnare och medaljörer på välbesökt Ostfestival

Drygt 6500 ostsugna i olika åldrar besökte Ostfestivalen på Nordiska museet under helgen 19–21 februari. Förutom ostförsäljning, visningar, föredrag och provningar delades ett antal priser ut.

Under lördagen kunde publiken strosa runt och provsmaka utställarnas bidrag och gemensamt rösta fram "Ostfestivalens godaste ost 2016 – Publikens val ". Vann gjorde Svedjans Gårdsost, en hårdost gjord på obehandlad mjölk från gårdens egna kor av Johanna och Pär Hellström, Svedjan Ost i Västerbotten. Arton mejerier deltog i Ostfestivalens medaljtävling. En jury bestående av 45 välmeriterade ostkännare, från såväl Sverige som Frankrike och Storbritannien, bedömde och poängsatte över nittio svenska ostar under ledning av juryordföranden Gunnar Forssell, Gastronomiska Akademien. Sammanlagt delades tjugoen bronsmedaljer och fyra silvermedaljer ut under söndagen av Carl Jan Granqvist.

Vinnare och medaljörer i Ostfestivalens medaljtävling 2016
Tävlingen avgjordes efter att en jury på 45 ostexperter provat ostar indelad i fyra kategorier under Gunnar Forssell, juryns ordförande. Totalt 21 brons och 4 silver delades ut av Carl Jan Granqvist.

OSTFESTIVALENS GODASTE OST 2016 – PUBLIKENS VAL

Svedjan Gårdsost, en hårdost gjord på obehandlad mjölk från gårdens egna kor av Johanna och Pär Hellström, Svedjan Ost i Västerbotten (H). Priset delades ut av Lennart Koskinen, biskop emeritus.

OSTFESTIVALENS SVENSKA KLASSIKER 2016 – PRÄST

Falbygdens Präst 1878 Svart, hårdost på komjölk lagrad i 18 månader, Arla Foods. Priset delades ut av Sören Persson, LRF och Jan Ljungblom, ICA.

LAGRAD HÅRDOST
MALMIA, Jürss Mejeri ko – eko: BRONS
ALLERUM PRÄST 18 MÅNADER, Skånemejerier, ko: BRONS
ALLERUM VAN KAAS, Skånemejerier, ko: BRONS
SVEDJAN GÅRDSOST, 38%, Svedjan Ost, obehandlad ko: BRONS
VÄSTERBOTTENSOST, 35%, Norrmejerier Burträsk ko: SILVER
HERRGÅRD 28%, Norrmejerier ko: BRONS

MJUKA OSTAR, MJUK KITTOST OCH OSTAR MED VÅTBEHANDLAD YTA
MJUK VITMÖGELOST
LINNEA, Jürss Mejeri ko eko: BRONS
TYRESTA, Gårdsmejeriet Sanda ko: BRONS
STAFVA VIT, Stafva Gårdsmejeri ko: BRONS

MJUK KITTOST, OCH OSTAR MED VÅTBEHANDLAD YTA
GRANBARKSOST, Jürss Mejeri ko-eko: BRONS
ROSA-LINA 40%Skärvångens Bymejeri ko: BRONS
STAFVA OCKRA, Stafva Gårdsmejeri ko: BRONS
JUNGFRU MARIE, Åsbergets Gårdsmejeri ko eko: BRONS
LILLA GUMMAN, Lillängens Gårdsmejeri get: BRONS
LIDA VIT, 28% Räven & Osten ko: BRONS
RÄVENS LILLA RÖDA, 30% Räven och osten ko: SILVER

BLÅMÖGELOSTAR/BLÅ-VITA OSTAR
SÖRMLANDS ÄDEL, Jürss Mejeri ko eko: BRONS
ALVAR ÄDEL, Ölands Köksmejeri ko: BRONS

ÖVRIGA OSTAR:
SYRADE FÄRSKOSTAR
SÖREN ISTÄLLET FÖR CHÈVRE, Gide Get HB get: BRONS
VARPAN 28%, Orranäs Gårdsmejeri ko: BRONS

HALVHÅRDA OSTAR
CARLA, Ölands Köksmejeri ko: BRONS
VIT CAPRIN 23%, Orranäs Gårdsmejeri get: BRONS
STENKÄLLARLAGRAD CAPRIN 23%, Orranäs Gårdsmejeri ge: SILVER

GETMESE/GETOST
GETMESE 7%, UTAN TILLSATS, Gide Get HB get: SILVER
FRYKDALENS MESOST, Lillängen get: BRONS

För mer information

Ia Orre, initiativtagare Ostfestivalen
Tel: 0709885457
Ia.orre@hotmail.com

Annika Gooch, projektledare Nordiska museet
Tel 08-519 547 52
annika.gooch@nordiskamuseet.se

Auni Hamberg, projektledare Lantbrukarnas riksförbund
Tel: 08-787 54 25
auni.hamberg@lrf.se

Pressbilder

Form: Studio Finne.
Osttillverkning på fäbodvall. Källvallens fäbod i Jämtland 1943. Fotograf: Karl Heinz Hernried, Nordiska museet.
Osttillverkning på Källvallens fäbod, Jämtland. Fotograf: Karl Heinz Hernried, Nordiska museet.
Ostfestivalen 2015. Den goda svenska osten. Foto: Lena Koller.
Från Ostfestivalen 2014. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Från Ostfestivalen 2014. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Från Ostfestivalen 2014. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Från Ostfestivalen 2014. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Från Ostfestivalen 2014. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Från Ostfestivalen 2014. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Att använda pressmaterialet

Pressbilder får endast publiceras i redaktionella texter om Nordiska museet eller museets utställningar, och fotografens samt museets namn ska alltid anges.

Behandlar texten huvudsakligen något annat vänligen kontakta museets bildförmedling.

Bilder finns högupplösta i anslutning till pressmeddelanden.