Samtida skapande

Ett av rummen i utställningen Folkkonst har förnyats och tillägnas Samtida skapande.

Samtida skapande

Vad gör folk med sina händer idag? Egentligen behöver vi inte tillverka någonting för hand – maskinerna klarar allt utom att virka. Ändå håller vi på. Vi skapar med våra händer för att må bra, för att förändra världen eller bara för att det är roligt.

Det handgjorda är också en reaktion mot det massproducerade. Så var det för drygt hundra år sedan och så är det idag. Då lyfte engagerade kvinnor fram landsbygdens traditionella skapande – hemslöjden – mot fabrikstillverkad dålig kvalitet. Idag reagerar människor mot överkonsumtion och dåliga arbetsförhållanden på andra sidan jordklotet.

Vad är folkkonst?

I utställningensrummen bredvid det förnyade rummet visas folkkonst från 1700- och 1800-talen. Begreppet folkkonst skapades på 1800-talet av konsthistoriker som ville skilja målningar och föremål som landsbygdens människor gjort från den konst som var etablerad i de högre samhällsskikten. Passar ordet ”folkkonst” in idag? Om du skapar något – vad kallar du ditt skapande?

Vad gör folk med sina händer idag?

I det förnyade folkkonstrummet visas ett 20-tal exempel på craftivism, recycle design, scrapbooking, stickgraffiti samt installationen med 7 000 virkade dukar, 56 000 arbetstimmar. Upphovsman: Anonyma kvinnor, gjord av Ulrika Björkman. Om inte Ulrika samlat in dukarna med hjälp av Röda korset hade de sannolikt hamnat på soptippen.

Pågår tillsvidare.

Gå till utställningen Folkkonst

Innehållsansvarig för rummet

Maria Perers, intendent för folkkonst, folklig möbelkultur och slöjd
maria.perers@nordiskamuseet.se

Pressbilder

Amigurumi-figurer.
Idyll – den röda stugan
Trådar.
56 000 arbetstimmar. Upphovsman: Anonyma kvinnor.
Det förnyade folkkonstrummet.

Att använda pressmaterialet

Pressbilder får endast publiceras i redaktionella texter om Nordiska museet eller museets utställningar, och fotografens samt museets namn ska alltid anges.

Behandlar texten huvudsakligen något annat vänligen kontakta museets bildförmedling.

Bilder finns högupplösta i anslutning till pressmeddelanden.