Sápmi, samernas land, fanns innan gränserna för Sverige, Norge, Finland och Ryssland hamnade på kartan. Det gör samerna till ett av världens urfolk. Det gör dem också till ett folk delat i fyra nationer.
Sápmi är en utställning som tar upp frågor kring samernas rättigheter, svårigheter och möjligheter i Sverige – då, nu och för alltid.
Ingen kultur är isolerad och inget folk lever utan påverkan. Samer av svenskar, svenskar av samer. Med eller utan makt det spelar ingen roll alla är beroende av varandra. Förbud och motstånd gör tradition till politik. Historien sätter avtryck och lämnar spår....
Ord som arv, ursprung och identitet har skapats och laddats i det moderna samhällets utveckling. Med stöd och skydd av vetenskap och utveckling har människor rangordnats efter utseende och släktskap. I en, för många, inte tillräckligt avlägsen dåtid har samerna och andra minoritetgrupper utsatts för vetenskapligt intresse endast grundat på ras.
Föremål berättar historia men vems historia? En sak kan berätta olika historier beroende på var det visas och vem som visar det. Nordiska museet har världens största samiska samling. Det här ger upphov till många frågor och kanske ännu fler svar. Hur har de kommit till museet? Skulle de ha funnits idag om de inte hamnat på museum? Ska föremålen tillbaka och i så fall var, till vem?
I litteratur, media, utställningar och läroböcker hittar vi bilden av samer. Ett exotiskt, naturnära, traditionsbundet nomadfolk i norr. En bild utan tydlig motbild. Bilden har ibland blivit så stark att den påverkar den egna berättelsen.
Sápmi, samernas land, är gränslöst och begränsat. Ett land med vidder och fjäll delat i flera nationer med olika lagar och gränser.
Marken, renarna, jakten är ständiga tvistämnen. I södra Sverige är frågorna oproblematiska, exotiska. I norr är det livet, verkligheten. Vem var här först? Bevisa det!
Amanda Creutzer
08-519 545 43
amanda.creutzer@nordiskamuseet.se
Lisa Liljestrand
08-519 546 74
lisa.liljestrand@nordiskamuseet.se
Pressbilder får endast publiceras i redaktionella texter om Nordiska museet eller museets utställningar, och fotografens samt museets namn ska alltid anges.
Behandlar texten huvudsakligen något annat vänligen kontakta museets bildförmedling.
Bilder finns högupplösta i anslutning till pressmeddelanden.