Våra museipedagoger tar er med på en etnologisk och kulturhistorisk resa genom tid och rum. Vi anpassar alltid skolprogrammen efter gruppens ålder och förutsättningar. Välkomna att boka en visning där människors berättelser, drömmar, bilder och föremål står i fokus!
Utställningen Arktis – medan isen smälter handlar om människors liv i Arktis. Hur har människor levt förr i tiden i ett arktiskt klimat? Vad har man ätit, haft för kläder och hur man bott? Hur påverkar människors och djurs liv i dag av de snabbt smältande isarna?
Läs mer om att besöka utställningen med skolan, se skolmaterialet och tips för lärare
Hur är det att äta gröt till middag varje dag, att stiga upp klockan tre för att arbeta eller att fly ensam till ett annat land? Följ med på en resa i tiden och utforska vardagslivet under 150 år genom verkliga föremål och berättelser, scenografi och interaktiva miljöer i Tidsvalvet – Nordiska museets nya permanenta upplevelse för barn i årskurs 3-6.
Kopplingar till läroplanen (lgr 11)
Läs mer om att besöka Tidsvalvet med skolan
British – så in i Norden
Den här utställningen handlar om nordiskt mode, klädstil och livsstil med influenser från Storbritannien. En berättelse som sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden. Det är brittiskt – på Nordiska!
Från kalvhjärna till mikromat
Mat är viktigt, roligt, äckligt och gott! Vad tyckte man om att äta, hur lagade man maten, åt man socker, hur fick man maten att hålla i en tid utan kylskåp och hur uppförde man sig egentligen vid bordet förr? Visningen i Dukade bord tar er med på en mathistorisk resa från stormaktstiden till den moderna vardagsmiddagen. Museipedagogerna har med sig rekvisita och eleverna får både känna, lukta och kanske smaka.
Kopplingar till läroplanen (lgr 11)
Utställningen Sápmi – om att vara same i Sverige öppnades i november 2007 och pågår tills vidare. Det är en utställning om identitet, historia och framtid, om rättigheter och orättvisor, om kulturmöten och kulturkrockar, om bilden av sig själv och bilden av den andre. Vem är same? Vem är svensk? I samband med museibesöket kan ni kostnadsfritt låna en informationslåda om samisk kultur med pedagogiskt innehåll i en vecka.
Kopplingar till läroplanen (lgr 11)
Vad är en tradition? Är traditioner onödiga eller jätteviktiga? Kan de förändras? Traditioner och högtider som firas i Sverige idag har ofta inslag från övriga Norden och andra delar av världen. Vad firar du och varför? Vilka blir framtidens traditioner?
Kopplingar till läroplanen (lgr 11)
Låt dig inspireras av konsten som folk på landet skapade för just folk på landet – folkkonsten! Folkkonst är vackra och roliga föremål som människor på landet skapade till sig själva, grannar eller vänner för att användas till vardag och fest.
Kopplingar till läroplanen (lgr 11)
Var det kallt inomhus på Gustav Vasas tid? Hade man badrum på 1700-talet? Hur ser det ut där du bor idag? Följ med och se hur ”vanligt folk” på landsbygden, adeln i slotten och borgerskapet i staden har bott de senaste 500 åren och hur det mesta blev lite bättre i Sverige för ungefär 100 år sedan.
Kopplingar till läroplanen (lgr 11)