År 4-6

Våra museipedagoger tar er med på en etnologisk och kulturhistorisk resa genom tid och rum. Vi anpassar alltid skolprogrammen efter gruppens ålder och förutsättningar. Välkomna att boka en visning där människors berättelser, drömmar, bilder och föremål står i fokus! 

Höstens traditioner – Halloween, Mårten gås, Alla Helgons Dag

Halloween, gravljus, höstmarknader, svartsoppa och Gustav Adolfs-bakelser. Vilka traditioner fanns för i tiden och vilka anses viktiga idag? Varför är våra kyrkogårdar fyllda med ljus på Alla helgons dag? Varför klär vi ut oss till läskiga varelser och karvar ur pumpor? Vad firar du under hösten? Följ med på en visning där vi tillsammans utforskar höstens traditioner.

Utställning: Traditioner Tid: 30 min Pris: 350:-
Visas vecka 42-44.

Julens traditioner – skinka, klappar, tomtar…

Adventskalender, julklappar, ljusstöpning, julgröt och Kalle Anka.Hur förberedde man julen förr i tiden, hur förbereder man idag? Vad kunde stå på bondens julbord under 1700-talet, vad ”måste” dukas upp på dagens julbord? Hur förbereder och firar du julen? Följ med på en visning där vi tillsammans lär oss mer om julens traditioner.

Utställning: Traditioner Tid: 30 min Pris: 350:-
Visas 26/11 – 21/12.

Demokrati – rätten till en röst

Via berättelser ur det verkliga livet tar visningen upp barns vardag och levnadsvillkor, rättigheter och skyldigheter i samhället – från 1500-talet fram till demokratiåret 2018. Bokningsbar tom. 14 december 2018.

Tid: 60 min Pris: 700 kr.

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Från kalvhjärna till mikromat

Mat är viktigt, roligt, äckligt och gott! Vad tyckte man om att äta, hur lagade man maten, åt man socker, hur fick man maten att hålla i en tid utan kylskåp och hur uppförde man sig egentligen vid bordet förr? Visningen i Dukade bord tar er med på en mathistorisk resa från stormaktstiden till den moderna vardagsmiddagen. Museipedagogerna har med sig rekvisita och eleverna får både känna, lukta och kanske smaka.

Utställning: Dukade bord Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Sápmi – samisk kultur förr och idag

Utställningen Sápmi – om att vara same i Sverige öppnades i november 2007 och pågår tills vidare. Det är en utställning om identitet, historia och framtid, om rättigheter och orättvisor, om kulturmöten och kulturkrockar, om bilden av sig själv och bilden av den andre. Vem är same? Vem är svensk?

Utställning: Sápmi Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Traditioner - varför då?

Vad är en tradition? Är traditioner onödiga eller jätteviktiga? Kan de förändras? Traditioner och högtider som firas i Sverige idag har ofta inslag från övriga Norden och andra delar av världen. Vad firar du och varför? Vilka blir framtidens traditioner?

Utställning: Traditioner Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Folkkonst – den vackra och finurliga slöjden

Låt dig inspireras av konsten som folk på landet skapade för just folk på landet – folkkonsten! Folkkonst är vackra och roliga föremål som människor på landet skapade till sig själva, grannar eller vänner för att användas till vardag och fest.

Utställning: Folkkonst Tid: 60 min  Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Från folktro och magi till sociala medier

Har du sett älvorna dansa på ängen, hört näcken spela i bäcken eller plockat sju blommor att lägga under kudden på midsommarnatten? För inte så länge sedan var det magiska tänkandet och folktron en viktig del av människors vardag. Finns det magiskt tänkande idag? Hur sprids rykten för att förklara det som händer? Vem är källan och vad är syftet med att sprida en berättelse som kanske inte är sann?
Bokningsbar tom. 30 november 2018.

Utställningar: Folkkonst, Traditioner Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Hemmet - Från Gustav Vasas tid till idag

Var det kallt inomhus på Gustav Vasas tid? Hade man badrum på 1700-talet? Hur ser det ut där du bor idag? Följ med och se hur ”vanligt folk” på landsbygden, adeln i slotten och borgerskapet i staden har bott de senaste 500 åren och hur det mesta blev lite bättre i Sverige för ungefär 100 år sedan.

Utställning: Hem och bostad Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

För hundra år sedan

Specialvisningen ”För 100 år sedan” tar alltid tar avstamp i barnens närmiljö, den del av Stockholm/Sverige där de bor.  Pedagogen berättar inledningsvis om Artur Hazelius och hans museum. Under visningen besöker gruppen några av museets utställningar och pratar om vad som hände inom just det området för 100 år sedan. 

Utställningar: Hem & bostad och Modemakt. Tid: 90 min. Pris: 1250 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)