År 7-9

Våra museipedagoger tar er med på en etnologisk och kulturhistorisk resa genom tid och rum. Vi anpassar alltid skolprogrammen efter gruppens ålder och förutsättningar. Välkomna att boka en visning där människors berättelser, drömmar, bilder och föremål står i fokus!

Demokrati – Rätten till en röst

Följ med på en historisk resa om framväxten av ett mer demokratiskt Sverige och Norden. En visning genom flera av museets utställningar där andra perspektiv än normen låter sig höras genom personliga berättelser från det förflutna – hela vägen från 1500-talet fram till demokratiåret 2018.

Tid: 60 min Pris: 700 kr. 

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Hemmet – tak över huvudet och statusmarkör

Utställningen Hem och bostad visar boende i Sverige från 1500-tal till 1970-tal. Eleverna får se hur ”vanligt folk” på landsbygden bodde, hur borgerskapets bostäder såg ut och hur 1900-talets stora välfärdsreformer syntes i bostadsbyggandet. Var det kallt inomhus? När kom badrummen? Varifrån kom influenserna? Hur har det sett ut där du bor idag?

Utställning: Hem och bostad Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Folkhemmet: hur Sverige blev ljust och fräscht

Följ med på en historisk resa från 1860-talet till det sena 1940-talet när det moderna samhället tog form! Lort-Sverige skulle städas ut och istället bli Folkhemmet och landet Lagom. Men välfärdsreformerna omfattade inte alla samhällsgrupper.

Utställning: Folkhemslägenheten, Lekstugan, Sápmi Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Från kalvhjärna till mikromat

Mat är viktigt, roligt, äckligt och gott! Vad tyckte man om att äta, hur lagade man maten, åt man socker, hur fick man maten att hålla i en tid utan kylskåp och hur uppförde man sig egentligen vid bordet förr? Visningen i Dukade bord tar er med på en mathistorisk resa från stormaktstiden till den moderna vardagsmiddagen. Museipedagogerna har med sig rekvisita och eleverna får både känna, lukta och kanske smaka.

Utställning: Dukade bord Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Sápmi – en gränsöverskridande del av Norden

Sápmi är en utställning om identitet; om historia och framtid, om rättigheter och orättfärdigheter genom nationalism och rasbiologi, om kulturmöten och kulturkrockar, om bilden av sig själv och bilden av den andre. Vem är same? Vem är svensk?

Utställning: Sápmi Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Traditioner – varför då?

Är traditioner onödiga eller jätteviktiga? Kan en tradition förändras? Utställningen berättar både om traditioner som återkommer varje år och om sådana som hör livet till. De högtider som firas i Sverige idag är av olika ålder och har inslag från många delar av världen. Högtidernas firande har ofta sitt ursprung både i religionen och i folktron. Hur har samhällsutvecklingen sedan 1850-talet påverkat våra traditioner i Sverige?

Utställning: Traditioner Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Folkkonst – tradition, gerillaslöjd och SMS-broderier

Att vilja pryda sig själv och dekorera sin närmaste omgivning är uråldrigt, allmänmänskligt och globalt. Folkkonst skapades av folk på landet och ser ut på olika sätt, men mycket går igen i många länder, tider och material. Idag möter vi folkkonsten i fenomen som gerillaslöjd, scrapbooking och SMS-broderier, ofta skapad av folk i staden för folk i staden.

Utställning: Folkkonst Tid: 60 min  Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Från folktro och magi till sociala medier

Har du sett älvorna dansa på ängen, hört näcken spela i bäcken eller plockat sju blommor att lägga under kudden på midsommarnatten? För inte så länge sedan var det magiska tänkandet och folktron en viktig del av människors vardag. Finns det magiskt tänkande idag? Hur sprids rykten för att förklara det som händer? Vem är källan och vad är syftet med att sprida en berättelse som kanske inte är sann?

Utställningar: Folkkonst, Traditioner Tid: 60 min Pris: 700 kr. 

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)