År F-3

Våra museipedagoger tar er med på en etnologisk och kulturhistorisk resa genom tid och rum.Vi anpassar alltid skolprogrammen efter gruppens ålder och förutsättningar. Välkomna att boka en visning där människors berättelser, drömmar, bilder och föremål står i fokus!

Höstens traditioner – Halloween, Mårten gås, Alla Helgons Dag

Halloween, gravljus, höstmarknader, svartsoppa och Gustav Adolfs-bakelser. Vilka traditioner fanns för i tiden och vilka anses viktiga idag? Varför är våra kyrkogårdar fyllda med ljus på Alla helgons dag? Varför klär vi ut oss till läskiga varelser och karvar ur pumpor? Vad firar du under hösten? Följ med på en visning där vi tillsammans utforskar höstens traditioner.

Utställning: Traditioner Tid: 30 min Pris: 350:-
Visas vecka 42-44.

Julens traditioner – skinka, klappar, tomtar…

Adventskalender, julklappar, ljusstöpning, julgröt och Kalle Anka.Hur förberedde man julen förr i tiden, hur förbereder man idag? Vad kunde stå på bondens julbord under 1700-talet, vad ”måste” dukas upp på dagens julbord? Hur förbereder och firar du julen? Följ med på en visning där vi tillsammans lär oss mer om julens traditioner.

Utställning: Traditioner Tid: 30 min Pris: 350:-
Visas 26/11 – 21/12.

Demokrati – rätten till en röst

Via berättelser ur det verkliga livet tar visningen upp barns vardag och levnadsvillkor, rättigheter och skyldigheter i samhället – från 1500-talet fram till demokratiåret 2018. Bokningsbar tom. 14 december 2018. 

Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Tidsresan

Bli en piga eller dräng på 1890-talet under en magisk tidsresa i Lekstugan! Med lekfullhet, inlevelse och fantasi reser vi tillsammans till "förr i tiden", där både barn och vuxna får nya "roller". Korna behöver mjölkas, vatten ska hämtas från brunnen och ärenden måste uträttas i Handelsboden.
Tidsresan har flera olika teman, de flesta av dem är bundna till årstiden.

Utställning: Lekstugan Tid: 60 min Pris: 700 kr. Kan bokas från september.

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Från kalvhjärna till mikromat

Mat är viktigt, roligt, äckligt och gott! Vad tyckte man om att äta, hur lagade man maten, åt man socker, hur fick man maten att hålla i en tid utan kylskåp och hur uppförde man sig egentligen vid bordet förr? Visningen i Dukade bord tar er med på en mathistorisk resa från stormaktstiden till den moderna vardagsmiddagen. Museipedagogerna har med sig rekvisita och eleverna får både känna, lukta och kanske smaka.

Utställning: Dukade bord Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Traditioner – varför då?

Är traditioner onödiga eller jätteviktiga? Kan en tradition förändras? Vi pratar både om traditioner som återkommer varje år och om sådana som hör livet till. De högtider som firas i Sverige idag är av olika ålder och har inslag från många delar av världen. Högtidernas firande har ofta sitt ursprung både i religionen och i folktron. Vad firar du och varför?

Utställning: Traditioner Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Sagor och sägner

Följ med på en visning med rötterna i kulturhistoria och berättartraditioner från förr, där det nordiska arbetsårets traditioner möter folktrons sägner och väsen. Hur var det egentligen med varulven i Trelleborg 1972? Vad hände på Västerås folkmarknad och vem var häxan Elin? Vilka traditioner och berättelser delar vi med varandra idag? Bokningsbar tom. 14 december 2018.

Utställning: Traditioner Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Folkkonst – den vackra och finurliga slöjden

Låt dig inspireras av konsten som folk på landet skapade för just folk på landet – folkkonsten! Folkkonst är vackra och roliga föremål som människor på landet skapade till sig själva, grannar eller vänner för att användas till vardag och fest.

Utställning: Folkkonst Tid: 60 min Pris: 700 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

För hundra år sedan

Specialvisningen ”För 100 år sedan” tar alltid tar avstamp i barnens närmiljö, den del av Stockholm/Sverige där de bor.  Pedagogen berättar inledningsvis om Artur Hazelius och hans museum. Under visningen besöker gruppen några av museets utställningar och pratar om vad som hände inom just det området för 100 år sedan. 

Utställningar: Hem & bostad och Modemakt. Tid: 90 min. Pris: 1250 kr

Kopplingar till läroplanen (lgr 11)

Titta in i Lekstugan