År F-3

Våra museipedagoger tar er med på en etnologisk och kulturhistorisk resa genom tid och rum.Vi anpassar alltid skolprogrammen efter gruppens ålder och förutsättningar. Välkomna att boka en visning där människors berättelser, drömmar, bilder och föremål står i fokus!

Demokrati – rätten till en röst

Via berättelser ur det verkliga livet tar visningen upp barns vardag och levnadsvillkor, rättigheter och skyldigheter i samhället – från 1500-talet fram till demokratiåret 2018. 

Tid: 60 min Pris: 700 kr

Tidsresan

Bli en piga eller dräng på 1890-talet under en magisk tidsresa i Lekstugan! Med lekfullhet, inlevelse och fantasi reser vi tillsammans till "förr i tiden", där både barn och vuxna får nya "roller". Korna behöver mjölkas, vatten ska hämtas från brunnen och ärenden måste uträttas i Handelsboden.
Tidsresan har flera olika teman, de flesta av dem är bundna till årstiden.

Utställning: Lekstugan Tid: 60 min Pris: 700 kr

Från kalvhjärna till mikromat

Mat är viktigt, roligt, äckligt och gott! Vad tyckte man om att äta, hur lagade man maten, åt man socker, hur fick man maten att hålla i en tid utan kylskåp och hur uppförde man sig egentligen vid bordet förr? Visningen i Dukade bord tar er med på en mathistorisk resa från stormaktstiden till den moderna vardagsmiddagen. Museipedagogerna har med sig rekvisita och eleverna får både känna, lukta och kanske smaka.

Utställning: Dukade bord Tid: 60 min Pris: 700 kr

Traditioner – varför då?

Är traditioner onödiga eller jätteviktiga? Kan en tradition förändras? Vi pratar både om traditioner som återkommer varje år och om sådana som hör livet till. De högtider som firas i Sverige idag är av olika ålder och har inslag från många delar av världen. Högtidernas firande har ofta sitt ursprung både i religionen och i folktron. Vad firar du och varför?

Utställning: Traditioner Tid: 60 min Pris: 700 kr

Sagor och sägner

Följ med på en visning med rötterna i kulturhistoria och berättartraditioner från förr, där det nordiska arbetsårets traditioner möter folktrons sägner och väsen. Hur var det egentligen med varulven i Trelleborg 1972? Vad hände på Västerås folkmarknad och vem var häxan Elin? Vilka traditioner och berättelser delar vi med varandra idag?

Utställning: Traditioner Tid: 60 min Pris: 700 kr

Folkkonst – den vackra och finurliga slöjden

Låt dig inspireras av konsten som folk på landet skapade för just folk på landet – folkkonsten! Folkkonst är vackra och roliga föremål som människor på landet skapade till sig själva, grannar eller vänner för att användas till vardag och fest.

Utställning: Folkkonst Tid: 60 min Pris: 700 kr

För hundra år sedan

Specialvisningen ”För 100 år sedan” tar alltid tar avstamp i barnens närmiljö, den del av Stockholm/Sverige där de bor.  Pedagogen berättar inledningsvis om Artur Hazelius och hans museum. Under visningen besöker gruppen några av museets utställningar och pratar om vad som hände inom just det området för 100 år sedan. 

Utställningar: Hem & bostad och Modemakt. Tid: 90 min. Pris: 1250 kr

Titta in i Lekstugan