Julita gårds gula herrgårdsbyggnad med vacker herrgårdspark med formklippta häckar grusgångar och blommande rabatter

För barn och familj på Julita gård

Julita gård är ett utflyktsmål för hela familjen i hjärtat av Sörmland. Här finns Pettsons och Findus gård och en mysig Lekstuga med gammaldags skola och handelsbod som är öppna för lek på egen hand. Varje dag under sommaren kan du gå på familjevisning och ser hur det var att bo i en herrgård i början av 1900-talet. Dessutom flera evenemang som passar stora och små tillsammans. Julita gård är öppet 1 juni–31 augusti 2022.

Kliv in hemma hos Pettson och Findus

Karaktären Pettson är en symbol för den svenske småbrukaren från första hälften av 1900-talet. På hans gård har tiden stannat. Findus är hans otåliga lilla katt som vill leka och busa, mössen och mucklorna är hans vänner.

Inne i köket på i Pettsons hus på Julita gård bord och kökssoffa och vedspis med gammaldags prylar

Pettson och Findus gård på Julita är uppbyggd tillsammans med författare Sven Nordqvist, som även tillverkat möbler och lustiga redskap åt Pettson. Gården är utförd i 2/3 skala för att barn ska kunna känna sig som vuxna i huset. Utanför gården står Pettsons traktor parkerad och vid lilla dammen liggar hans eka på land. Säsongen 2022 är Pettson och Findus tyvärr inte hemma, till följd av pandemins ekonomiska effekter.

Pettsongården är öppen för lek på egen hand

• Alla dagar 11.00–16.00 från 1 juni till 31 augusti.
  • Ingår i entrébiljetten

Besök Lekstugan

Kom in i vår mysiga torpmiljö med kök, storstuga och överraskningar i skrymslen och vrår. Lek med kossan, snickra, pyssla, laga mat i vedspisen och klättra och kana. Låtsaslek i vår gammaldags skola och handelsbod. I uthuslängan finns också snickarverkstad och rutschkana.

Lekstugan är öppen för lek på egen hand

• Alla dagar 11.00–16.00 från 1 juni till 31 augusti.
  •  Ingår i entrébiljetten

Fika på Café Julita skans

Lekstugan ligger precis vid caféet som serverar fika, smörgåsar, bakverk, glass och lunch från en enkel meny med pannkaka eller köttbullar för barnen.

Gå på familjevisning i Stora huset

• Alla dagar kl. 11.30–12.00  från 1 juni till 31 augusti.  Samling utanför Stora husets entré mot sjösidan.
  • Ingår i entrébiljetten. Hämta visningskort i entrébyggnaden för att delta (25 platser per visning).

Gå på musikteater: Blommans melodi 5 och 10 juli

• 5 och 10 juli kl. 14.00.
  • Ingår i entrébiljetten.

Hur lyckas ett frö med att bli en vacker blomma? Vem hjälper till? Och hur låter ens en blomma? Följ med på en musikalisk resa i blommans och barockens värld. För barn mellan 3–7 år i vuxens sällskap. I klostergården vid Skansenkyrkan. Med bland annat Edith Barlow, Carl Pontén och Elvira Cobello Pontén.

Surra runt på Biets dag 16 juli

• 16 juli kl. 11.00–15.00

En dag för hela familjen om bin, honung och pollinering med tipspromenad, blomstervandring och annat i samarbete med Julita- samt Södermanlands biodlardistrikt. Läs mer här

• inne i en lekmiljö för barn som ser ut som ett rött litet torp
  • Ett litet torpkök med blått köksbord och kökssoffa och en vedspis
    Köket i Pettsons och Findus hus på Julita gård. Öppet för lek på egen hand under ordinarie öppettider..
  • I Lekstugan på Julita gård. Öppet för lek på egen hand under gårdens öppettider.
  • En lekmiljö som ser ut som en ladugård med röda väggar och en ko av trä
  • en vedbod med verktyg och snickarbänk
  • en lekstuga som ser ut som i ett litet torp med gammaldags tapeter och möbler
  • en lekstuga som ser ut som ett litet torpkök med köksbord och spis
    I köket i Lekstugan på Julita gård. Öppet för lek på egen hand under gårdens öppettider.
  • Julita gård är ett utflyktsmål för hela familjen. Pettsons och Findus gård är öppen för lek på egen hand under ordinarie öppettider.
  • en gammaldags handelsbod att leka i
    Handelsboden i Lekstugan på Julita gård är öppen för lek på egen hand under gårdens öppettider. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
  • Café Julita Skans serverar köttbullar, pannkaka, smörgåsar, fika och glass.
  • Fika på uteserveringen under tak och lek i Lekstugan som ligger på lagom nära håll.