Julita gård är en herrgårdsmiljö vid sjön Öljaren, cirka 25 km nordväst om Katrineholm. Julita gårds historia är unik och sträcker sig över mer än tusen år. Den bevarade miljön visar hur ett storgods fungerade i Sörmland under början av 1900-talet.
Nordiska museet vårdar och bevarar Julita gård sedan 1941. Under sommarsäsong är Julita gård och trädgårdar ett inspirerande besöksmål för hela familjen.
Julita gård är en välbevarad och sammanhållen herrgårdsmiljö med stall, ladugårdar, tegelbruk, brandstation, mejeri, torp och statarbostäder. Det finns nära 360 byggnader på Julita gårds marker. Ägorna omfattar 2200 hektar mark och innefattar herrgårdsområde, skogs- och jordbruksmark samt fiskevatten.
Den siste private ägaren, löjtnant Arthur Bäckström, testamenterade Julita gård till Nordiska museet år 1941. Vi vårdar och bevarar miljöerna som de sett ut sedan åren kring år 1900. Stora huset, som vi känner det idag, är byggt under första hälften av 1730-talet. Idag visar huset framför allt Artur Bäckströms privata hem och ägodelar. Du kan gå på guidad visning i Stora huset under sommarsäsongen.
Till det bevarade herrgårdsområdet hör också en vidsträckt park med köks-, frukt-, humle- och stilträdgårdar. Här växer cirka 290 fruktträd och här finns Nordiska museets levande samlingar av kulturväxter som pionsamlingen och klonarkiven för äpple och humle.
Som ett av de första museerna i världen arbetar Nordiska museet med att bevara levande samlingar för eftervärlden. På Julita gård och trädgårdar finns bland annat äppelgenbanken, pionsamlingen, humlegenbanken och äldre köksväxter som samlats in från olika delar av Sverige.
Vill du stödja Stiftelsen Nordiska museets arbete med att vårda och bevara originalmiljöer, unika trädgårdar och levande samlingar på Julita gård? Sätt in ditt bidrag på:
Du bidrar till att bevara en kulturhistorisk miljö för framtida generationer.
Tack för din gåva!
Här kan du upptäcka mer om Julita gårds tusenåriga historia, dess byggnader, trädgårdar och levande samlingar.