Julita gårds gula herrgårdsbyggnad med vacker herrgårdspark med formklippta häckar grusgångar och blommande rabatter

 

Livstallet

Löjtnant Arthur Bäckström sparade inte på finesserna när han byggde det moderna och ändamålsenliga livstall som stod klart år 1900. 

 

Förutom stall för såväl löjtnantens egna hästar som gästernas inrymmer livstallet även rum för halm, redskap, foderkammare, stallkammare, sadelmakarens arbetskammare, selkammare och mycket mera.

Löjtnant Bäckström hade ett livligt umgänge på Julita gård under 1900-talets två första decennier. Många av hans gäster behövde övernatta och det gällde förstås även deras hästar och kuskar.

När hästar blir svettiga måste de rengöras. I gäststallet finns till och med en vattenspilta med tillhörande hästdusch. Efter rengöringen gäller det att torka dem noggrant för att de ska hålla sig friska. I vattenspiltan stod hästarna i ett “fotbad” när hovar och ben blivit överansträngda. Både hästduschen och vattenspiltan var lyx för vagnshästarna på den här tiden.

Selkammaren

I selkammaren förvaras seldon och sadlar. Det var en av kuskens uppgifter att se till att seldonen var i bästa skick. Det var lika mycket en fråga om säkerhet som utseendet. Om någon del gick av under färden skulle det kunna bli en ren katastrof.