Gå till innehåll

Pelargonsamlingen

På Julitas gård finns en unik samling pelargoner som bevaras för eftervärlden som Nordiska museets levande samlingar.

Ett orangerie med blommor i olika färger i krukor, stora glasfönster samt glastak. Det står också stora växter och mindre träd på marken.
Pelargonsamlingen på Julita gård och trädgårdar. Foto: Peter Segemark.

Idag består Julita gård av runt 300 byggnader med miljöer bevarade från så långt tillbaka som förra sekelskiftet. Här växer även hundratals ståtliga fruktträd och Julita gårds historia sträcker sig tusen år tillbaka i tiden. Varje år i slutet av maj har vi i samarbete med Pelargonsällskapet en pelargondag med föreläsningar, försäljning av pelargoner och visning av vår pelargonsamling. Det är en kulturhistorisk upplevelse att komma hit till den stora herrgårdsmiljön och få se de vackra samlingarna.

Pelargonerna på Julita gård

I växthuset på Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner och vildpelargoner.

De kommer ursprungligen från en insamling som Uppsala botaniska trädgård gjorde på 1990-talet, tillsammans med pelargoner från Programmet för odlad mångfalds inventeringar. Många sorter är från slutet av 1800-talet och det är delar av den här insamlingen som idag finns hos oss på Julita gård.

Lila pelargoner i växthus.
Lila pelargoner på Julita gård.

Växter som levt i över ett sekel

Visste du att pelargoner kan leva i över 100 år? Henriks knallrosa ”pelargonia” är ett exempel.

Henrik som föddes i början av 1900-talet var ungkarl och hade alltid vackra blommande pelargoner i sina fönster. Hans pelargon lämnades senare in till Botaniska trädgården. Henrik hade fått pelargonerna efter sin mamma och mindes dem från sin barndom.

Vi fortsätter nu att vårda Henriks pelargon och alla de andra genom att kontinuerligt vattna, putsa, toppa och föryngra dem. 

Rosa pelargoner i krukor.
Pelargoner på Julita gård och trädgårdar.

Med vår karta är det lätt att hitta på området. Det finns också en vandringsguide med förslag på promenadvägar.

Ladda ner karta och vandringsguide